Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Кунчев настоява за задължителна ваксинация за два държавни сектора

Общество

Кунчев настоява за задължителна ваксинация за два държавни сектора

Снимка:

Главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев призова за въвеждане на единни ограничителни мерки в страната с ограничаване на масовите мероприятия, засилване на ваксинацията, а в областите с висока заболеваемост от Covid-19 маските да станат задължителни на открито при струпване на хора. Това стана във Велико Търново, където участва в заседанието на Областния съвет по здравеопазване, доц. Кунчев заяви, че настоява за въвеждане на задължителна ваксинация за два държавни сектора, предава БНР.

„Единните ограничителни мерки да се въведат при областите със заболеваемост от над 350 на 100 000 население, но при актуализация на бюджета.“, посочи доц. Ангел Кунчев: 

Главният държавен здравен инспектор подновява предложението си ваксините да станат задължителни в два сектора:

„За мен е важно медицинските специалисти и работещите в социалните заведения на този етап, като начало да бъдат имунизирани“., допълни Кунчев.

Обсъжда се ваксинацията да стане задължителна и в образованието при педагозите.

Направеният анализ на хоспитализираните пациенти с коронавирусна инфекция в национален мащаб показва, че от новите случаи имунизираните са 14-15%, в интензивни отделения са 5 на сто от хората с ваксина, а при смъртните случаи 3% са на ваксинирани.

„Не искам да ме разбирате неправилно – няма 100 % ефективна ваксина в света и никога не е имало“., завърши главният държавен инспектор.

Той посочи и причините, заради които областите Бургас, Търговище и Велико Търново попаднаха в червената зона по заболеваемост.

„За нас беше важно да разберем защо Велико Търново влезе толкова бързо в червената зона. Различни са причините, докато в Бургас водеща е туризмът, в Търговище – завръщането на граждани, които работят в чужбина. Те организираха и всички отложени семейни събития. За Велико Търново причините са комбинирани – силен туризъм и завръщащите се хора от чужбина“.

Доц. Ангел Кунчев допълни, че и болниците в региона са на ниво и се справят с пандемията.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още