Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Кузман Илиев: Децата ни ще имат убийствени данъци и осигуровки, за да изплащат нашите пенсии

Общество

Кузман Илиев: Децата ни ще имат убийствени данъци и осигуровки, за да изплащат нашите пенсии

Кузман Илиев: Децата ни ще имат убийствени данъци и осигуровки, за да изплащат нашите пенсии - Tribune.bg
Снимка:

"Получава се един бюфет, една шведска маса, от която всеки обещава някакви неща"

От година и половина-две България се управлява дългосрочно от президента, появяват се за кратко парламенти, които гласуват задлъжняващи за хазната бюджети, посочи икономистът, като нарече това "тежка безотговорност", защото се прави с много къс хоризонт. Това мнение изрази пред БНР икономистът, финансов консултант и политически анализатор Кузман Илиев.

"Те имат стимул да изглеждат много по-загрижени за определени електорални групи, което дългосрочно се изразява в много неприятно задлъжняване, наливане на пари само в социални плащания или военизиране – непродуктивни дейности. Икономическият растеж практически вече е много нисък и води дългосрочно до непродуктивно задлъжняване."

"Бюджетът трябва да бъде много разумен. Досега 20 години имахме фискална стабилност. При нас грешките се наказват по-тежко от нашите партньори, които икономически са по-заможни и имат буфери. Не трябва да позволяване разточителството да продължава. Трябва да запушим  дупките. Не се забелязва това. Забелязва се един нагон за вдигане на пенсии, срещу тях няма вдигане на осигуровки. Пенсионният модел се чупи и започваме да финансираме пенсиите през данъците", коментира Кузман Илиев в предаването "Преди всички".

Ние сме най-бързо топящата се нация. Нашите деца ще трябва да имат убийствени данъци и осигуровки, за да издържат нас като пенсионери, категоричен е Илиев. Това според него ще доведе до сериозен разкол между поколенията и сблъсък, защото"работещите няма да искат да покриват този масраф".

Политически българските граждани стават заложници на краткосрочни егоистични партийни интереси, подчерта анализаторът.


 

Автор

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети