Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Le Temps: В България герой от войната и генерал с две звезди се бори с COVID-19

Общество

Le Temps: В България герой от войната и генерал с две звезди се бори с COVID-19

Le Temps: В България герой от войната и генерал с две звезди се бори с COVID-19 - Tribune.bg
Снимка:

В София военен хирург, който има зад гърба си мисии в Ирак и Афганистан, води коронавирусната офанзива. И България, често определяна като най-бедната страна в ЕС, чиято здравна система се счита за провалена, се справя добре. Даже доста.

Така започва статия за страната ни и началника на щаба за борба с коронавируса, публикувана във френскoезичния Le Temps.

Вече почти два месеца българите трепетно следят димите на един-единствен човек – бригаден генерал Венцислав Мутафчийски, в чиито ръце падна отговорността за координирането на борбата срещу разпространението на Ковид-19 в страната. Този военен лекар с обръсната глава беше неизвестен за широката публика преди да бъде назначен за ръководител на „национален щаб“, обединяващ няколко експерти и политици, разказва изданието.

Le Temps посочва малкия брой заразени в страната ни и добрите показатели по отношение на смъртността.

За мнозина това е чудо: Българската здравна система непрекъснато губи лекари и медицински сестри, които предпочитат да работят в някой от по-богатите страни. Според самия ген. Мутафчийски страната е имала „невероятен шанс“ – още преди коронавируса училищата са били затворени, а болниците – готовност. Причина е ежегодния грип, който винаги създава големи проблеми.

„Просто трябваше да разширим тези мерки и постепенно да ги засилваме“, обяснява той.

Това, което генералът не казва, е за ролята, която той лично е поел – на този, който носи лошите новини. Играейки „лошото ченге“ кой често режеше своите сънародници за това колко са безсъвестни и недисциплинирани. Призоваваше за още по-строги мерки и тежки наказания за тези, които не ги спазват.

И не се поколеба публично да атакува политици и лекари, които омаловажаваха риска. Военният съумя да убеди премиера Бойко Борисов да обяви извънредно положение на 13 март и след това да въведе забрана за излизане и солени глоби за нарушителите.

Многобройните българи, работещи в Западна Европа, които предпочетоха да се върнат в страната, бяха под карантина и редовно „посещавани“ от представители на полицията; цели общности, за които се считаше, че могат да разпространят заразата, бяха откъснати от света.

Без сложни инструменти за следене, но със здрав разум, старомодно дебнене и силни послания, българските власти успяха да избегнат касапницата.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (2)

Бай Гроздан Ако бяха питали Слафчу или Постоянното присъствие под опашката на коня за ген. Мутафчийски, други неща щяха да пишат за него, ама айде! Хеле пък Мангърков ако се беше добрал до тези френски журналисти, генерала щеше да им се види като Мефистофел в униформа, ха-ха! Ама нямат късмет хейтърите и не само тук, и не само за това! Нищо, хак им е!
02.05.2020 21:42 / Отговор
Хрисула Бухахаха, на фона на направените тестове, на хилядите починали от липса на здравеопазване, отказ за прием в болница, страх да не те вкарат в списъка на заболелите, липса на всякаква държавна помощ за останалипе бед работа, самоубилите се в безисходицата, раздаването на пари, само на наши естествено...., коремния бил на две мисии! Глупостта е повсеместна, марш на Ледения полюс, герберастки тулупи - иднокнижника каза!
03.05.2020 12:24

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети