Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Личните лекари все още не могат да изписват безплатни рецепти за ковид лекарства

Общество

Личните лекари все още не могат да изписват безплатни рецепти за ковид лекарства

Личните лекари все още не могат да изписват безплатни рецепти за ковид лекарства - Tribune.bg
Снимка:

Миналата седмица надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса реши общопрактикуващите лекари да могат да изписват рецепти за безплатни лекарства за лечение на пациенти с COVID-19.

Рецептите ще бъдат електронни, но от тях ще могат да се възползват само здравноосигурените пациенти. Подобни безплатни рецепти досега можеха да се изписват само от обособените в ковид зони медици.

Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив д-р Костадин Сотиров обясни обаче, че мярката не е съгласувана между Здравната каса и управителния съвет на Българския лекарски съюз. Това значи, че в момента безплатни рецепти не могат да се издават. Затова медикът призова хората да не ги търсят, защото няма от кого да ги получат.

„Това решение е стъпка в правилната посока, но то е само намерение. Намерение, което надзорният съвет на НЗОК трябва да изпрати до управителния съвет на лекарския съюз. Здравната каса не е началник на семейните лекари, тя не може да им заповядва. Ние сме договорени партньори съгласно Закона за здравето“, заяви пред БНТ д-р Сотиров.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати