Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Линейки обикалят с часове болниците с критични пациенти, няма места

Общество

Линейки обикалят с часове болниците с критични пациенти, няма места

Снимка:

За изминалата нощ сигналите, свързани с COVID-19, към столичната Спешна помощ са 190, съобщиха от центъра. Линейките обаче са принудени да обикалят болници, за да търсят места за настаняване болните, установи проверка на БТВ. 

След запитване от спешния медицински център отказаха да приемат журналистически екип в тяхна линейка, за да заснеме работата им в пандемията. Причината – „свръхнатовареност“. Затова екипът тръгва след тях на случен принцип. Една линейка е била видяна пред болницата за белодробни болести  „Проф. Иван Киров“.

В нея има болен със задух и учестено дишане. След повече от 10 минути чакане спешните медици отказват да го приемат. Следва опит за настаняване в съседната „Св. Иван Рилски". Спешният лекар звъни на входа на заведението.

От там обаче отговарят, че нямат свободни легла за COVID болни и линейката продължава към пето лечебно заведение. Мести се пред столичната Първа градска болница. И там в интензивното отделение няма легла, казва пред БТВ директорът проф. Цветомир Димитров.

Линейката поема с критичния пациент към Александровска болница, където най-накрая той е приет.

Друга кола на спешна помощ с болен от COVID е засечена отново пред Първа градска болница, а след това отново пред Инфекциозната. Приемът обаче e невъзможен. Забелязали камерите от Белодробната болница „Света София“ приемат пациента.

Минути по-късно пред „Пирогов“ друга линейка вози тежък случай на COVID със сатурация 33. При опит да бъде вкаран в болницата лекари се противопоставят с мотива, че са препълнени с болни. След размяна на реплики, пациентът все пак е настанен.

„Късмет е в последните две седмици да се появи свободно COVID легло в София без обикаляне“, казва човек от персонала на „Пирогов“, пожелал анонимност. „Тежко е положението - първо се пробват в „Пирогов“, после във ВМА, после в Александровска и така няма край!“, обяснява той.

Часове по-късно екипът телевизията се натъква на други два случая на COVID болни. Пред домовете им чува, че и двамата прегледани са подписвали отказ да бъдат откарани до болници, заради опасения, че няма да се намерят легла.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема