Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Любомир Талев представи първата си книга „Разделението на властите и формата на държавно управление“

Общество

Любомир Талев представи първата си книга „Разделението на властите и формата на държавно управление“

Надявам се публиката да се замисли и да оцени парламентарната форма на управление, която е едно от безспорните достижения на българския конституционализъм, сподели д-р Талев

Д-р Любомир Талев представи първата си книга „Разделението на властите и формата на държавно управление“ пред пълна зала с приятели и колеги в Централния военен клуб в София. Трудът му вече се радва на огромен интерес и отлични отзиви от страна на публиката.

ФейсбукФейсбук

В книгата си юристът и доктор по конституционно право изследва един от основополагащите принципи на съвременната демократична и правова държава – този за разделението на властите в контекста на формата на държавно управление.

Ето какво сподели специално за Tribune д-р Талев:

„В основата на тази книга стои докторската ми дисертация, която защитих в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 2020 година. Тъй като оттогава минаха три години, през които, от една страна, се промени политическата обстановка, а в резултат на това и част от законодателството, от друга страна, от две години живеем на практика в еднолично президентско управление и се чуват все повече гласове за промяна и преминаване към президентска република, реших, че моментът е подходящ да актуализирам труда си и да го представя пред публиката с надеждата да й бъде интересен, полезен, и да я накара да се замисли и да оцени парламентарната форма на управление, която имаме и която според мен е едно от безспорните достижения на българския конституционализъм“.

На събитието присъстваха над 100 души, сред които учени, общественици и кандидати за народни представители от коалиция ГЕРБ-СДС.

„Книгата се прие със сериозен интерес, по време на представянето ѝ имаше много въпроси и се получи добра дискусия“, разкри Любомир Талев.

Той открехна завесата, че предстои и продължение.

„Надявам се, първата да не е последна“, отбеляза д-р Талев.

„Тома Биков ме изненада много приятно с това, че не само дойде и си купи книгата, а от вчера до днес вече беше прочел немалка част от нея. С него си говорихме и спонтанно се роди идеята да я надградя, като изследвам въпроса във византийската традиция, а оттам в цялата балканска източноправославна сфера. Това ще бъде една от амбициите ми, които ще преследвам в близко бъдеще. Нещо, което винаги ми е доставяло удоволствие, са академичните ми занимания, така че не смятам да ги изоставям“, категоричен е юристът.

ФейсбукФейсбук

На първата страница в книгата откриваме цитата на Чърчил „Парламентарната демокрация е най-лошата форма на управление, с изключение на всички останали, които са били изпробвани“. В него се крие и основната теза на д-р Талев.

Книгата е насочена както към изучаващите науката Конституционно право, така и към действащите политици и гражданите, интересуващи се от политика и от начина, по който функционира държавата.

Не може да не отбележим, че д-р Любомир Талев е наследник на славни българи, които са оставили трайни следи в българската история и литература.

Той е родственик на големия наш писател Димитър Талев, правнук на поетесата Елисавета Багряна, както и праправнук на бележития български възрожденец и просветител от Македония Кузман Шапкарев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати