Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Lockheed Martin за сделката за F-16: Гласуваната цена от Конгреса на САЩ не е финална

Общество

Lockheed Martin за сделката за F-16: Гласуваната цена от Конгреса на САЩ не е финална

Lockheed Martin за сделката за F-16: Гласуваната цена от Конгреса на САЩ не е финална - Tribune.bg
Снимка:

Разумната цена е около 2 млрд. лв., посочва Красимир Каракачанов

Гласуваната цена от Американския конгрес за сключването на сделка с България за F-16 не е финална. Това обясниха от Lockheed Martin по повод на новината, че Конгресът на САЩ е дал разрешение България да получи възможност за закупуване на цялостен пакет за 8 многоцелеви изтребителя F-16 Блок-70 на стойност 1,6 млрд. долара.

„Тази цена обаче не е показателна за крайната стойност на договора и не трябва да се разглежда по този начин“, пишат в позицията си производителите на изтребителите.

„Важно е да се уточни, че оценките за разходите, включени в нотификацията на Конгреса, дават максималната обща цена. Така се предоставя възможност за допълнително разширяване на програмата, без да се изисква повторно одобрение от американския Конгрес“, обясняват още от Lockheed Martin и подчертават, че преговорите продължават.

„Ние сме уверени, че F-16 Блок 70 е най-добрата комбинация от оперативни способности, най-ниски разходи за експлоатационния цикъл и цялостни разходи за програмата, която ще отговори на изискванията на българските военновъздушни сили в бъдеще”, се посочва в позицията им.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че според него разумната цена за  F-16 е около 2 млрд. лв.

„Имаме една рамка, която ни е гласувал парламентът – 1,8 млрд. лв. Той ни е гласувал и възможност да се отклоним леко. Смятам, че може да се отклоним в рамките на разумното и изгодното за България – около 2 млрд. лв.“, коментира той пред bTV.

Каракачанов също посочи, че одобрената финансова рамка от Конгреса на САЩ е таван и ще се преговаря за намаляването ѝ.


Коментари (1)

Български офицер БРАВО ! Червените БКП / БСП - " Рубладжийски " гадове - да пукнат сами ...... ! Ако не искат " Ловните роти " ще си довършат работата .........!!! !
05.06.2019 14:09 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати