Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Lockheed Martin открива база за поддръжка и ремонт на F-16 в България

Общество

Lockheed Martin открива база за поддръжка и ремонт на F-16 в България

Lockheed Martin открива база за поддръжка и ремонт на F-16 в България - Tribune.bg
Снимка:

Има нови поръчки за изтребителите, което ще ускори доставките за страната ни

Lockheed Martin ще открие в България база за поддръжка, частичен и цялостен ремонт на F-16. Това съобщават от компанията, като посочват, че базата е част от ангажимента им да подкрепи страната ни за придобиването на изтребителите от този вид.

„Това означава, че българските самолети ще могат да бъдат поддържани в България от местни инженери и техници през цялата продължителност на своите 12 000 часа летателни часа живот.  Освен това компанията обсъжда редица други възможности за партньорство с българската индустрия и евентуалното участие на местните академични институции в програми за научноизследователска и развойна дейност“, посочват още от Lockheed Martin.

„Изборът на боен самолет F-16 Блок 72 от Мароко и още един оператор от региона на Азия ще ускори плановете за започване на производството на новите, важни за България изтребители и за доставка на първия самолет в края на 2022 г.“, каза Джим Робинсън, директор Международно бизнес развитие за F-16 в Локхийд Мартин.

Той посочва и че новият завод на компанията в Грийнвил, Южна Каролина, който ще бъде открит след две седмици, има възможност да вдигне производствения си капацитет, за да отговори на нуждите на клиентите.

„Появиха се много неверни информации, често от хора, които не са участвали директно в разговорите, за нашите възможности да доставим новите F-16 Блок 70 във времевата рамка, която отговаря на нуждите на българските ВВС“, заяви Джим Робинсън.

 „Самолетите за Бахрейн, Словакия и България ще бъдат сред първите, които ще бъдат построени в новото съоръжение в Грийнвил. Ако приемем, че договорът бъде подписан това лято, планираме да започнем обучението на българските пилоти и наземен персонал в САЩ не по-късно от 2021 г. и ще доставим първия български F-16 преди началото на 2023 г. ”, добави той.

Производителят на F-16 съобщава и че гръцките военновъздушни сили са обявили плановете си да модернизират 85 самолета от своя F-16 флот до стандарта Viper. Този стандарт е подобен на новия блок 70/72, но без предимствата на 12 000 летателни часа.

Полша, първата държава в Централна и Източна Европа, която избра F-16, също обмисля модернизиране на настоящия си флот. Румъния разглежда възможността да придобие повече самолети, а Хърватия прави преоценка на нуждите на военновъздушната си отбрана.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати