Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Лятното меню на „Котилото“ - яж, моли се и обичай!

Общество

Лятното меню на „Котилото“ - яж, моли се и обичай!

Вече цели 11 години „Котилото“ е емблема на балканската кухня и душа

Вкусна покана отправя „Котилото“ - един от най-култовите и обичани ресторанти на София в сърцето на „Драгалевци“.

Заведението посреща своите приятели, почитатели и ценители на гастрономическото изкуство с най-новите и авторски ястия от лятното меню. Срещата по традиция бе знакова – в началото на астрономическото лято и в уютната, зелена и прохладна градина на „Котилото“. Домакините се бяха подготвили и за поредна година изненадаха гостите с атрактивни ястия, които носят наслада на сетивата и могат да се определят като истински кулинарни шедьоври! Неповторимият вкус бе съчетан хармонично с перфектна презентация.

Цели 11 години „Котилото“ е емблема на балканската кухня и душа. Зад безспорния успех на ресторанта стои сръбско-българската дружба между българина Йонко Георгиев и известния сръбски майстор-готвач Далибор Маринкович – Даци.

Година след година те успяват не само да съхранят традициите на кулинарията, типична за нашите географски ширини, но и да я обогатят с нови, нестандартни и галещи небцето вкусотии. 

КотилотоКотилото

Къде обаче се крие разковничето за тази неизчерпаема фантазия и вдъхновение? „Далибор е причината. Той винаги има нещо в главата и успява да въвлече всички около него, да изпълним нещата така, че на гостите ни да им е хубаво“, разкрива пред Tribune Йонко.

„Трудно е, когато работиш всеки ден и постоянно си в една и съща обстановка, да направиш нещо различно. Затова аз се възхищавам на Далибор. Не знам как успява винаги намира някакво вдъхновение, за да направи нещо ново и уникално“, признава един от собствениците на „Котилото“.

„Както всяка година се стараем да покажем на нашите клиенти, че работим с желание и страст, че искаме да изпитат удоволствие, когато се хранят при нас, да ги изненадаме, като им предложим нещо различно и интересно като вкус. Нашите клиенти стават наши приятели и винаги посещенията им тук се превръщат в приятелски срещи“, споделя от своя страна Даци.

Tribune.bgTribune.bg

С „Лятно меню 2022“ майсторите-готвачи, начело с Далибор, са надскочили себе си, като са излезли от зоната си на комфорт. Те са съумели да комбинират типични за нашенската и сръбската кухня вкусове и продукти с такива от други национални кухни.

„Научих се да изучавам и други кухни, да съчетавам нашите балкански продукти с по-екзотични. Всяка година търся вкус с характер, който да изпъкне, да заинтригуваа нашите гости. Може би не на всеки ще се хареса, но ще има определени ценители, чревоугодници, които ще се впечатлят и ще го оценят подобаващо. Не съм консервативен, винаги съм склонен да експериментирам“, признава майстор-готвачът на „Котилото“.  

В момента в кухнята Даци има подкрепата на няколко нови момчета, които са дошли от Сърбия.

„Определено вдъхнаха нов живот на ресторанта. Тези момчета допринесоха за реализирането на някои нови и свежи идеи, рецепти, които се правят и са типични за родния край на всеки един от тях. Помагат дори за доставките на специфичните подправки и продукти, за да можем да предложим тези автентични сръбски специалитети на нашите гости. Това само може да ни радва“, категоричен е Йонко.

Той е убеден, че обновлението на персонала е изключително полезно и зарежда с нова енергия, тъй като и двамата с Даци са почти непрекъснато в ресторанта и често губят представа за света около себе си.

На въпрос как толкова дълги години успяват да поддържат приятелските си отношения и същевременно да ръководят съвместен бизнес, по какъв начин се намира балансът между едното и другото, Йонко отговаря така:

„Професионално! Работата е едно, приятелските взаимоотношения са нещо съвсем различно. Ние в работата може и да се поскараме, може да има някакво напрежение, после ръкостискане, извинявай и всичко приключва. Но и двамата сме наясно, че това е нещо нормално в процеса на работа. Още повече с Далибор сме заедно от 20 години. Винаги има спорове и различни гледни точки, не само в нашия ресторант. Не мисля обаче, че това е минус. Напротив по този начин ние изглаждаме всеки един недостатък и затова и вървим само напред толкова много години“.

Йонко и Даци превръщат всеки клиент в свой приятел, но това не е самоцелно, а се случва съвсем естествено. Няма как човек да не усети и оцени топлото посрещане и отношение на домакините, пристъпвайки прага на „Котилото“. Те са олицетворение на всеизвестната балканска гостоприемност – сърцати, всеотдайни и взискателни към всеки детайл, така че да осигурят едно приятно преживяване на своите гости в своя ресторант. Положителната им енергия изпълва атмосферата и създава чувство на домашен уют, кара те да се чувстваш специален. Разнообразието от кулинарни изкушения върви ръка за ръка с вниманието към всеки отделен човек. Именно това прави „Котилото“ предпочитано място за приятелска среща, семеен празник и релакс, един оазис на удоволствията от живота. 

„Доброто отношение е задължително. Това е основата. Всеки да се почувства важен, че има едно специално отношение към него. Дори нещо минимално да направиш, веднага се усеща от другата страна. Наистина мисля, че хората го оценяват. Ние се раздаваме на 1000%! За това живеем – да направим нещо хубаво, което да зарадва хората. Има ястия в менюто, които за нас са изключително трудоемки за изпълнение, но ги правим за клиента с любов. Важното е на него да му е добре, да му е хубаво. Това ни движи напред!“, споделя още Йонко.

Той разкрива и как се раждат някои от най-хубавите рецепти в „Котилото“:

„Много от рецептите, които предлагаме в ресторанта, са възникнали, след като аз и Далибор седнем на маса и ни се прияде нещо, което не фигурира в менюто. Впоследствие ние решаваме да го включим и става много интересно. Както са казали хората: „Всичко се случва на маса!. И когато имаш едно добро чувство, едно добро сърце, когато мислиш позитивно и отдаваш душата си, тогава нещата се получават“, категоричен е Йонко.         

На въпрос как успяват да оцелеят в тази сложна икономическа обстановка, той е откровен:

„Засега се справяме, коригирахме цените, но не с много, защото искаме хората да имат възможност да усетят атмосферата на „Котилото“, нашата душа. Няма как, за да съществуваме и ние малко сме вдигнали цените, но мисля, че хората са доволни от това, което получават в замяна като качество и като отношение. Миналата година ние, може би, бяхме едни от последните в бранша, които вдигнаха цените. Изчаквахме максимално да видим как ще се развие ситуацията. Но не можеш да издържиш в тези кризи, които ни заляха. Все пак имаме персонал, към който трябва да бъдем лоялни, освен това държим на качеството си. Никога не сме правили компромис с това, дори, когато сме били прохождащ ресторант. Направим ли го, това означава да приключим с ресторанта. Започнеш ли да жертваш качеството, край! Това се отнася за всяко едно заведение, това е А и Б в ресторантьорския бранш! Няма шанс!“

Ето и някои от акцентите в новото Лятно меню на „Котилото“:

„Тази година направихме „Пилетиня в було“. Това е пълнено пилешко филе с кашкавал, бекон и домат за свежест, защото пилешкото месо е с малко мазнини и доматът придава сочност. Порцията е голяма, типична по балкански“, разказва Даци.

Tribune.bgTribune.bg

Неизменна част от менюто е и свинското бонфиле в билки – мащерка, риган и босилек.

„Това е малко странен вкус за нашите ширини, но пък и интересен“, отбелязва Даци.

Tribune.bgTribune.bg

По начало, когато говорим за кебапчета, човек си представя – кебапчета на скара. И тук обаче „Котилото“ излиза от общоприетите рамки.

„Имаме пържени кебапчета, не на скара, с лук, гъби и кисели краставички. Доста приятен вкус! Свикнали сме да ядем кебапчетата на скара, сега сменяме традицията“, казва Даци.

Tribune.bgTribune.bg

Салатите в лятното меню на „Котилото“ също няма да ви оставят безразлични.

„Предлагаме печен патладжан с павлак и печена чушка по Бунибродски, подправките са чесън, копър и малко оцет“, разкрива Даци. 

Където и да обикаляте из Сърбия, по-вкусен патладжан по рецепта на селцето Буниброд, до Лесковац, няма да откриете. Пръстите ще си оближете!

Tribune.bgTribune.bg

„Другата новост е зелева бърканица, една комбинация от прясно зеле и павлак. Тази салата идва от Южна Сърбия, откъдето съм и аз и е съвсем естествено да търсим този вкус. Павлакът се произвежда в град Блаце, докато зелето се произвежда най-много до едно село до Лесковац. Използваме продукти както от България, така и от Сърбия, като гледаме да са абсолютно пресни, което е най-важното“, споделя сръбският майстор-готвач.

Tribune.bgTribune.bg

Той е убеден, че прекрасните аромати и вкусове на ястията, които приготвя, се дължат на спецификата на продуктите и подправките, отглеждани и произведени точно в Сърбия, а не на други места по света. Това е и тайната на автентичността на вкусотиите, които Далибор приготвя с много любов.

Неслучайно Йонко и Даци пътуват често до западната ни съседка и лично избират продукти, с които да зареждат ресторанта.

„В нашия регион обичаме да похапваме люто, затова препоръчвам силно „Люти чушки из Залужнье“ – панирани люти чушки с кисело мляко, копър и чесън. Чушките ги взимаме от едно село близо до Лесковац, а именно Залужнье. Имаме и човек в екипа, който е оттам. Той ми подсказа, че тази рецепта е доста популярна в този край. Затова решихме да ги предложим и ние по този начин“, разказва  Даци.

Tribune.bgTribune.bg

Скъп гост на новото лятно меню на „Котилото“ беше Ники Кънчев, който създаде една прекрасна весела атмосфера, докато помагаше на Даци зад скарата, на която бяха изкусително наредени различни видове меса и пресни зеленчуци.

Tribune.bgTribune.bg

„Яж, моли се и обичай“  - това  не е просто заглавието на едноименния филм и мемоар от 2006 година на американската писателка Елизабет Гилбърт, който разказва за приключенията на авторката в Италия, Индия и Индонезия, това е една от есенциите на нашия живот, на нашето съществуване и щастие. Предстои ни лято, изпълнено с незабравими преживявания и емоции. Не му мислете, забавлявайте се, избягайте от ежедневието и се потопете в спокойствието, безгрижието и безвремието на „Котилото“, опитвайки от изкушенията на новото Лятно меню на любимия сръбски ресторант, което по традиция е съставено от авторски и невероятно вкусни ястия на Майстор Даци и неговия екип!


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати