Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Маестро Найден Тодоров: Когато всички политици искат да дирижират, става не симфония, а какофония

Общество

Маестро Найден Тодоров: Когато всички политици искат да дирижират, става не симфония, а какофония

Маестро Найден Тодоров: Когато всички политици искат да дирижират, става не симфония, а какофония - Tribune.bg
Снимка:

Когато всички политици искат да дирижират, става не симфония, а какофония, признава пред "Труд news" служебният министър на културата маестро Найден Тодоров.

"Аз винаги давам всичко от себе си, принцип в живота ми е, че ако ще правя нещо „между другото“, по-добре изобщо да не го правя. Колкото до стоте дни - бяха интересни, изпълнени с изненади - понякога под формата на проблеми и скандали, друг път - на нови запознанства и приятелства с неочаквани хора", изтъква маестрото. Неговата препоръка към следващия министър е да вземе в екипа си хора, с които знае, че работи добре и разсъждават в една посока. По думите му Министерството на културата изнемогва финансово и кадрово.

"Финансовият министър винаги се опитва да спасява първо големите проблеми. И понеже в очите на политиците културата не е голям проблем, до нея никой никога не стига. Освен ако не се появи някой интересен скандал, от който могат да се изкарат политически дивиденти. Вероятно това е и причината никой никога да не се сеща, че една осъзната и целенасочена културна политика може да помогне в дългосрочен план на цялата нация", убеден е министър Тодоров. Според него днес особено важни са културата на езика, културата на поведение в обществото и развитието на емпатията.

"За първото и второто може да бъде много полезен театърът (но не всеки театър), а за последното - музиката", пояснява маестро Найден Тодоров. Той предупреждава, че като общество сме загубили уважението към изкуството и разбирането на неговия смисъл.

"За съжаление напоследък има много опити да се приравни изкуството към шоу бизнеса и да се очаква то да работи на пазарен принцип. Трябва да си дадем сметка, че ролята на изкуството е да възпитава нашия морал, нашата емпатия, нашата естетика", смята министърът на културата. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети