Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Махнаха незаконна комунистическа плоча в Княжеската градина, БСП я откупуват

Общество

Махнаха незаконна комунистическа плоча в Княжеската градина, БСП я откупуват

Плочата е в памет на убития през 1943 г. студент Марин Боев

Демонтирахме незаконно поставена в Княжеската градина паметна плоча с бетонен постамент. Това съобщи кметът на столичния район „Средец“ Трайчо Трайков в профила си във Фейсбук.

„Ще я съхраняваме известно време, в случай че някой иска да си я вземе, след като заплати направените разходи и подпише съответните документи“, поясни Трайков.

„Отделно, препоръчвам малко по-задълбочено запознаване с историята на България от началото на 40-те години на ХХ в.“, заявява още кметът на район „Средец“.

Всъщност плочата е в памет на убит през 1943 г. студент.

Става дума за студента по ветеринарна медицина Марин Иванов Боев родом от Кнежа, който е следвал в Софийския университет. На 3 март 1943 г. той участва в мирно студентско шествие в чест на националния празник, който обаче по онова време е забранен с указ от цар Борис III – за да не се споменава освободителната роля на Русия. Жандармерията разгонва студентите, стреляйки по тях „на месо“. Марин Боев е прострелян и убит, докато в опит да избяга от куршумите се старае да прескочи оградата на Княжеската градина. Има жив свидетел на трагедията – вече над 90-годишния Стоян Стоянов, пише сайта Барикада.

В годините след 9 септември 1944 г. на лобното място на Марин Боев е изграден мемориал в негова памет, отдаващ почит и към всички студенти антифашисти. По съседство, в същата част на парка, има алпинеум и фигура на бронзово козле.

Когато в началото на 90-те в София при кметуването на Александър Янчулев се развихря масова декомунизация и демонтиране на паметници на личности, почитани при предходния държавен строй, мемориалът на Марин Боев и студентите антифашисти някак минава „между капките” – така и не е издадено официално решение за премахването му.

Но доста по-късно, когато японска фирма започва да изгражда софийското метро и за целта трябва да се направи изкоп точно в зоната, където са мемориалът и бронзовото козле, двете фигури са демонтирани от фирмата и предадени за съхранение на Софийския метрополитен. Уж са прибрани в някакъв склад към метрополитена, но в крайна сметка безследно изчезват. 

Преди около три години Борис Цветков, който по онова време е общински съветник на БСП в СОС заедно със земляческата организация на жителите на Кнежа в София успяват да се преборят за възстановяването на паметната плоча.

Ето така на същото място се появява доста по-скромна като размер спрямо предишния мемориал паметна плоча, на която пише: „За студентите герои, паднали в борбата срещу фашизма, слава. Тук на трети март 1943 г. бе прострелян от куршум на фашистката полиция МАРИН ИВАНОВ БОЕВ, студент по ветеринарна медицина“.

БАС и землячеството от Кнежа полагат цветя на плочата на всеки 3 март, 9 септември, 2 юни.

След премахването на плочата Борис Цветков и председателят на землячеството от Кнежа – проф. Димитър Назърски, преподавател в УАСГ, са поискали среща с Трайков, за да изяснят съдбата на плочата, законността или незаконността ѝ, новоустановена ли е или възстановена и т.н.

От БСП също веднага излязоха с позиция.

Калоян Паргов ще откупи изкъртената паметна плоча от кмета на район „Средец“, съобщават от пресцентъра на БСП.

Днес, в 11.30 часа, лидерът на БСП – София Калоян Паргов ще посети кмета на район „Средец“ Трайчо Трайков. Целта на посещението му е да се направи необходимото, за да получи изкъртената паметна плоча в памет на студентите, жертви на фашизма – да заплати направените разходи и да подпише съответните документи.

След това Паргов, като председател на групата на БСП в СОС, ще направи всичко, което трябва, за да бъде върната плочата на мястото ѝ в Княжеската градина.

Според него действията на кмета на район „Средец“ са меко казано, неадекватни.

„Не считам, че г-н Трайчо Трайков е решил всички проблеми на района, та му остана време да се занимава с къртенето на паметни плочи“, заяви Калоян Паргов.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още