Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Малеева, Шаламанов и Кенаров в общ клуб, искат отпадане на ветото за РС Македония

Общество

Малеева, Шаламанов и Кенаров в общ клуб, искат отпадане на ветото за РС Македония

Малеева, Шаламанов и Кенаров в общ клуб, искат отпадане на ветото за РС Македония - Tribune.bg
Снимка:

Загърбване на шаблонните и крайни позиции както от българска, така и от македонска страна, вдигане на българското вето и поставяне на Договора за добросъседство от август 2017 г като основа за бъдещото развитие на двустранните отношения между София и Скопие.

За това настояха известни български и северномакедонски общественици, които създадоха нов клуб за приятелство между двете страни, чиято платформа бе представена на пресконференция в БТА.

Сред учредителите на клуба са писателите Алек Попов и Чавдар Ценов, университетските преподаватели Александър Кьосев, Ивайло Дичев и Мая Грекова, журналистите Бойко Станкушев, Иво Беров и Димитър Кенаров, експертът по отбрана Велизар Шаламанов, икономистите Красен Станчев и Евгени Кънев, тенисистката Мануела Малеева, режисьорът Явор Гърдев, университетски преподаватели, а от македонска страна - философката Катерина Колозова, политологът Любчо Петковски, журналистите Марян Николовски и Столе Наумов, историкът Драган Зайковски, бившите македонски премиери Любчо Георгиевски и Владо Бучковски.

„Има два документа от българския и от македонския парламент, които чертаят някакви червени линии на София и Скопие и не се позволява на правителствата да ги престъпват. За всеки един представител на съвременните и хуманитарни и социални науки е абсолютно ясно, че тези документи са абсолютна идеология, с която няма да постигнем нищо в следващите години. Те представляват българската и македонската идеология в нейната романтична форма, изградена през последните десетилетия", очерта основната пречка за развитие на двустранните отношения историкът Стефан Дечев.

Новият българо-македонски клуб ще създаде паралелни на тези на официално ниво комисии по различни теми - история, култура и образование, наука, киберсигурност, регионална политика и др. Целта - да се сложи фокус на темите, които ни обединяват, а не на тези, които ни разделят.  


Топ новини

виж още