Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Малки болници избират между ток и лекарства, надяват се на помощ от правителството

Общество

Малки болници избират между ток и лекарства, надяват се на помощ от правителството

Малки болници избират между ток и лекарства, надяват се на помощ от правителството - Tribune.bg
Снимка:

Болници в област Кърджали получиха над три пъти по-високи сметки за ток, съобщава БНР. Заедно с непрекъснато повишаващите се цени на лекарства и хранителни продукти, месечната издръжка на лечебните заведения става непосилна. Сега дилемата пред управителите им е от какво да се откажат - от комфорта на отоплението или от животоспасяващи медикаменти.

Сметката за ток на болницата в Ардино е само един от примерите за лавинообразното повишаване на цените. За последния месец лечебното заведение е получило фактура на стойност 11 000 лева. Това е четири пъти повече от досегашните сметки, уточнява управителят на болницата д-р Гюнер Осман.

„Никога не сме плащали по-високи цени от три хиляди лева месечно на цялата сграда, за отопление. Колкото и пъти да сме завишили употребата на електрически уреди, никога не можем да стигнем тази стойност. В пъти увеличение“, казва той.

Д-р Осман прави паралел – за лекарства за месец плащат от порядъка на 3-4 хиляди лева. И прави извод: „Цената на тока за нас е по-висока, отколкото стойността на самите лекарства“.

Повишените цени на електроенергията и хранителните продукти могат да поставят под въпрос съществуването на малките болници като тази в Ардино.

„Всичко се завиши, не само цените на тока – цените на лекарствата, на храните, на водата. А пък цените на клиничните пътеки са едни и същи, не са се променяли. Няма как адекватно да извършваме някаква дейност. Тези пари трябва да дойдат отнякъде, не знам какво ще се прави“, коментира болничният управител.

По думите му лечебното заведение засега успява да се справи въпреки увеличените разходи. Има животоспасяващи лекарства, но въпросът е докога. Както и докога ще могат да плащат огромните сметки за ток.

Управителите на лечебни заведения в област Кърджали настояват за спешна помощ от държавата така, както ще бъдат подпомогнати други сектори. Въпросът с високите сметки за електричество беше обсъден на последното заседание на Областния кризисен щаб. Протоколът от срещата ще бъде изпратен в Министерския съвет и в здравното министерство, а управителите се надяват да получат финансова подкрепа от правителството.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати