Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Математикът Огнян Кунчев: Зеленият сертификат не действа, вече сме в румънския сценарий

Общество

Математикът Огнян Кунчев: Зеленият сертификат не действа, вече сме в румънския сценарий

Математикът Огнян Кунчев: Зеленият сертификат не действа, вече сме в румънския сценарий - Tribune.bg
Снимка:

„Зеленият сертификат практически не действа - това са наблюденията на много хора. Би трябвало, ако се спазва и това че учениците са онлайн обучение, новите случаи да започнат да намаляват“, заяви математикът от БАН Огнян Кунчев пред Нова телевизия. Той показа изчисленията си една година назад, в които се вижда ясно как две - три седмици след въвеждане на мерки епидемията се повлиява. „Но зеленият сертификат да се спазва, а не просто да го има“, настоя математикът.

Ако мерките се спазват, те дават резултат и това цифрите го показват без съмнение, настоя той. Какви обаче трябва да са те, Кунчев не се ангажира с мнение, открои само, че разполагаме с 9000 легла за лечение на коронавирус и 700 интензивни, които са оборудвани и подсигурени с персонал. Много близо сме до изчерпване на капацитета.

След десет дни той очаква да достигнем по 170 жертви на денонощие, това е остатъчната опашка от кризата. Ние и в момента вече сме в румънския сценарий, населението на Румъния е три пъти повече от нас, така че данните дори показват, че кризата у нас по-тежка.

„Далеч сме от т.нар. групов или колективен имунитет. Дори и да умножим по 4 броя на регистрираните официално случаи, заедно с имунизираните, остават около 2.5 милиона българи, които нямат имунитет. Това означава, че вирусът има достатъчно пространство и да се разпространява и да си играе“, заяви Огнян Кунчев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати