Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Медици на протест, опънаха палатков лагер пред здравното министерство

Общество

Медици на протест, опънаха палатков лагер пред здравното министерство

Палатков лагер разпънаха от синдикат „Защита“ пред Здравното министерство в знак на протест.

Недоволството им е заради неизпълненото обещание за вдигане на заплатите в сектора. На протестите си преди месец те настояха парите, които получават заради работата на първа линия по време на пандемия, да останат част от месечните им възнаграждения.

В средата на април месец синдикат „Защита“ обяви, че възобновява протестите си, именно заради неизпълнени обещания. Тогава медицински служители излязоха пред ИСУЛ и дадоха заявка, че след празника отварят палатков лагер, а на 12 май планират национален протест. Така и става.

„Протестите са възстановени поради това, че обещанията, които бяха поети от министър-председателя и половината кабинет към днешна дата не са изпълнени. Доказателство е, че вече са изготвени бюджетите за центровете за спешна медицинска помощ, няма нито една стотинка увеличение на бюджетите. Това означава запазване на старите нива на заплатите. Все още не знаем докъде са стигнали преговорите между Лекарския съюз и Здравната каса, но там и да бъдат приети тези 25%, те няма да бъдат за заплати, те са за цялостната издръжка на болниците, ще бъдат някакви минимални – примерно 5-8% и то там, където има възможност, защото трябва да се отговаря на определена наредба“, каза председателят на синдиката Красимир Митов.

По думите му, другите пари ще бъдат за издръжка на болниците.

 „Така, че тези обещания явно са една първоаприлска шега, но не прави чест на премиера и на половината кабинет да излъжат така съсловието, защото по този начин – с лъжи и с обещания, няма да запазят лекарите и сестрите – младите напускат страната, възрастните се пенсионират и има опасност България да остане без здравеопазване, което е доста притеснително за всички български граждани. Затова сме тук“, посочи още Митов.

По думите му лекари, медицински сестри и здравни работници ще бъдат пред МЗ до 12 май., когато е Денят на сестрите, ако дотогава няма резултат протестите ще продължат.

На протест излязоха също фелдшерите в Пловдив и Смолян.  В Пловдив фелдшерите са 50, съобщи Вили Батакчиева от филиала на Центъра за спешна помощ в Куклен. По думите ѝ, протестът ще е индивидуален, с плакати на работното място, без да се ощетяват пациентите.  

В Смолян, отново без да се отказва медицинска помощ, протестът беше между 10 и 11 часа пред Центъра за Спешна помощ в областния град и пред филиалите. От 9-те филиала там само в 3 има лекари. Всички останали, между 50 и 60 души, са фелдшери.  


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети