Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Международен одит за инцидента на „Струма“: Мантинелите не са монтирани съгласно изискванията

Общество

Международен одит за инцидента на „Струма“: Мантинелите не са монтирани съгласно изискванията

Снимка:

Институтът за пътна безопасност възложи на международен одитор да направи безпристрастна експертна проверка на пътните условия преди настъпването на тежкия инцидент на АМ "Струма".

От проверката се констатира, че обезопасителните пътни системи (мантинели), не са монтирани съгласно изискванията. В района на ПТП са настъпвали множество произшествия, които са увреждали мантинелите.

В конкретния случай в средната разделителна ивица е имало преинсталация на съоръжението. Навярно е имало предишна катастрофа в същия участък, съобщават от Института за пътна безопасност.

Съединението на мантинелата е монтирано неправилно с два болта вместо с четири, каквото е изискването. Това е и причината мантинелата да се разкъса въпреки ниската скорост, с която се е ударил автобуса.

Също така е констатирано, че има липсващи знаци и повредена маркировка. Съгласно Закона за пътищата чл. 36м ал.2 АПИ извършва периодична инспекция на републиканските пътища в експлоатация, най-малко два пъти годишно, за гарантиране на достатъчни равнища на безопасност на конкретната пътна отсечка.

В Института за пътна безопасност е постъпила информация, че Областно пътно управление е извършило проверка на мястото на инцидента и е констатирало липсата на знак и лоша маркировка два месеца преди ПТП-то. Също така е изпратен доклад в АПИ. Тази информация би следвало да бъде проверена от разследващите органи.

От ИПБ са изпратили международния доклад с отворено писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и до директора на националната следствена служба Борислав Сарафов.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема