Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Министър Хинков: Проблемът с недостига на инсулин е хроничен и се обостря периодично

Общество

Министър Хинков: Проблемът с недостига на инсулин е хроничен и се обостря периодично

Министър Хинков: Проблемът с недостига на инсулин е хроничен и се обостря периодично - Tribune.bg
Снимка:

Министърът на здравеопазването Христо Хинков коментира, че проблемът с недостига на инсулин е хроничен и се обостря периодично.

Хинков отчете, че през декември е имало 15 сигнала за липса на инсулин в аптеки, а след мерките на здравното министерство за януари и февруари сигналите са 5, предава Нова телевизия.

„Основният проблем е свързан с търговците на едро - няма връзка между тях и аптеките. Някои от търговците на едро имат вериги аптеки, там нещата са добре. Така се получава един недостиг, особено в по-отдалечените райони”, заяви Хинков.

Ангелов за липсата на инсулин: Няма да позволим хората да живеят с усещането, че търговците са победили държавата


Според него проблемът не е толкова сериозен и няма повод за притеснение. Министърът не изключи да има случаи на незаконен износ на инсулин, въпреки забраната на здравното министерство.

„Беше изнесена информация от ДАНС - не само за инсулин, но и за други лекарства. За конкретни фирми, които се занимават с нерегламентиран реекспорт. Това е секретна информация, прокуратурата се занимава с тях”, добави Хинков.

МЗ забранява износа на инсулин и антибиотици за деца за месец

Той смята, че евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар. „Има лекарства в психиатрията, които отдавна изчезнаха. Така е, защото притежателят на разрешението за употреба няма сметка от тези ниски цени, които има тук”, заяви Хинков.

Министърът на здравеопазването каза още, че ще удължават периодично забраната за износ на инсулин, за да бъдат гарантирани необходимите количества за българския пазар.

Хинков беше категоричен, че след ротацията няма да остане на поста, въпреки че е бил увещаван да не си тръгва.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати