Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Министърство на културата безапелационно застава зад Младежкия театър

Общество

Министърство на културата безапелационно застава зад Младежкия театър

Министърство на културата безапелационно застава зад Младежкия театър - Tribune.bg
Снимка:

Министърът на културата не може с магическа пръчка утре да направи заплатите някаква определена цифра, коментира Атанасов исканията на Христо Мутафчиев

Министерството на културата ще се бори за сградата на Младежкия театър „Николай Бинев“. Това стана ясно от думите на министъра на културата Атанас Атанасов пред журналисти в кулоарите на парламента. Той определи този въпрос като най-наболял.

„Аз лично бях много изненадан да го науча от социалните медии, защото никога не е имало съмнение, че Министерството на културата застава твърдо зад своите театри, включително зад Младежкия театър“, коментира министър Атанасов емоционалния статус, с който ден по-рано от театъра обърнаха внимание на искането на КЕВР да получи помещенията им.

„Проведох около 2 часа разговор с директора на този театър преди около две седмици и се разбрахме. Просто се изненадах, че имаше такава реакция за нещо, което може спокойно да се реши между министерствата“, подчерта Атанасов.

Сградата не е с отпаднала необходимост, гласи и вече изготвеното становище на министерството, посочи министърът.

 

Младежкият театър излиза на протест в понеделник, КЕВР иска да му вземе сградата

„Единствената отпаднала необходимост, която аз виждам, е от такова екстремно водене на диалог по социалните мрежи, вместо да се разберем, както се опитахме да направим в личен разговор“ добави още той.

„Нашето становище е, че ние абсолютно безапелационно заставаме зад този театър“, увери министърът.

Мирослав Боршош с отворено писмо към Петков в подкрепа на сградата на Младежки театър

Атанасов коментира и темата за заплатите на хората, които работят в държавните театри.

„Моят отговор и искам тук категорично да го заявя и съм сигурен, че това е ясно на хора като Христо Мутафчиев, който твърдо застава зад протестите, с който всъщност сме водили неведнъж разговори, които са били винаги добронамерени, е, че министърът на културата не може с магическа пръчка утре да направи заплатите някаква определена цифра“, заяви министърът на културата.

По-рано председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев обяви, че ако възнагражденията в сектора не се вдигнат, от есента актьорите готвели протест. Той заяви, че е разговарял и с министъра на  културата и е поискал стартовата заплата в сектора да е 1500 лв.

„Заплатите се определят с браншовите огранизации, с цялостна работа с директорите на институтите, така че ще работим заедно в тази посока, но министърът на културата не може собственоръчно да ги вдигне", заяви Атанас Атанасов.

На въпрос дали е поискал от финасовия министър повече пари, той отвърна, че го е направил още през януари.

„Още не сме говорили по същество за актуализацията на бюджета с министъра на финансите“, посочи министър Атанасов.


Топ новини

виж още
Актуална тема