Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Министерство на правосъдието към надзирателите: Плавното и поетапно преминаване на 12-часов режим ще продължи

Общество

Министерство на правосъдието към надзирателите: Плавното и поетапно преминаване на 12-часов режим ще продължи

Министерство на правосъдието към надзирателите: Плавното и поетапно преминаване на 12-часов режим ще продължи - Tribune.bg
Снимка:

Министерството на правосъдието излезе с позиция относно протестът на служители в системата

„Уважаваме и зачитаме тяхното право да протестират. Но за какво всъщност е протестът? Най-вече за едно – недоволството на организацията е заради поетапното преминаване от 24-часов на 12-часов работен ден на надзорно-охранителния състав в местата за лишаване от свобода. В същото време българското законодателство предвижда 24-часовата смяна да е изключение, а през годините това се е превърнало в норма в сектора”, пишат от ведомството. 

„От 2006 г. Комитетът против изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание (КПИ) към Съвета на Европа призовава българските власти да предприемат мерки за премахване на 24 –часовите смени на служителите в арестите и затворите. От 2014 г. КПИ очаква българското правителство да се съобрази с препоръките и държи да бъде информиран за датата, от която решението за отмяна ще влезе в сила.

Промяната е в интерес най-вече на самите служители, но е отлагана с години именно заради страха от протести. Настоящото ръководство на министерството няма да се откаже от реформата”, категорични са от министерството. 

„За изминалите над два месеца мандат на служебното правителство социалният диалог с всички синдикати в системата на МП не е спирал. Осигурено и разпределено бе допълнително финансиране между служителите в местата за лишаване от свобода, както и увеличение на средствата за храна. С приемането и публикуването на наредбата за допълнителните възнаграждения за постигнати резултати в ГДИН и Главна дирекция „Охрана“ (ГДО) бе решен наболял въпрос в системата, предмет на предишни протести. Актуализиран бе планът за оптимизация на дейностите в двете дирекции. Синдикатите бяха включени във всички процеси на обществените поръчки.

В петък, 21 октомври, бе проведена дълга среща с представители на ССЗБ, на която бяха изложени позициите на министерството и бе отговорено на всички зададени въпроси. Синдикалната организация не ги прие, до взаимно разбиране не се стигна.  Плавното и поетапно преминаване на 12-часов режим ще продължи”, завяват от МП.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати