Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Надзиратели в затворите: Няма да търпим повече подигравателно отношение

Общество

Надзиратели в затворите: Няма да търпим повече подигравателно отношение

Надзиратели в затворите: Няма да търпим повече подигравателно отношение - Tribune.bg
Снимка:

Напрежението в системата на затворите се изостря. Синдикатът негодува срещу опитите за подмяна на истинските проблеми с имитации на социален диалог от страна на Министерство на правосъдието. Това се казва в отворено писмо на Синдикат на служителите в затворите в България (ССЗБ), изпратено до президента, министър-председателя, бъдещите депутати в 48-ото Народно събрание и медиите.

„В средата на миналата седмица се обърнахме с писмо до Министъра на правосъдието на РБ, Крум Зарков, с искане за спешна среща, във връзка с възникнало напрежение сред служителите в ГД "Изпълнение на наказанията" и недопустимо бездействие по отношение на официално изпратени конкретни въпроси в края на месец септември. Въпреки сезирането, научихме от медиите за проведена среща в Министерството на правосъдието, на 7-ми октомври т.г., за която изобщо не сме уведомени. Новината за проведената среща, по линия на социалния диалог, предизвика нов смут, допълнително недоволство и настояване за бурна реакция от страна на структурите на организацията във всички затвори и арести в страната.

В тази връзка, и предвид разпространената информация от пресцентъра на правосъдното министерство, Синдикат на служителите в затворите в България приема с недоумение поведението на Министъра на правосъдието и счита, че то несъмнено говори за операция, целяща объркване на общественото мнение и професионалната общност.

Това поражда и сериозни въпроси чии интереси защитава Крум Зарков в създалата се ситуация?

Както и, не е ли това класически пример, за институционална политика, целяща да прикрие достатъчно ясни и конкретни проблеми?

Ние разбираме, че стотиците спечелени съдебни дела срещу ГД "ИН" от наши членове, десетките проведени протести, сигналите които подаваме, проблемите, които огласяваме публично, и това че ставаме причина за разобличаването на пороците в процедурите с обществените поръчки, имат отрицателен ефект, както върху популярността на всеки правосъден министър, заемал поста в последните години, така и върху репутацията на Министерството на правосъдието. Наясно сме и с това, че като служители и граждани споделяме съдбата на държавата и обществото, в което те функционират.

Категорично обаче, заставаме срещу модела на управление, девалвирал надзирателската професия и свързаните с него лоши практики и корупция, довели до неефективно управление на обществен ресурс, загуба на доверие в институцията и станали причина за нашето съществуване.

На този фон, като отчитаме волята на нашите членове и влиянието си, като организация заявила се като активен участник в процесите на реформиране, Синдикат на служителите в затворите в България преминава от протестна готовност в състояние на вземане на решение за място, форма и дата на активни протестни действия срещу безобразията в системата на затворите и управлението на местата за лишаване от свобода, което определяме като подигравка.

Нито един главен директор до сега не си е позволявал подобна "война" с над 2000 служители на ГД"ИН", наши членове. Нито един министър не е преопаковал социалния диалог в министерството по този начин, превръщайки го във висша форма на перфидност.

Приемаме ставащото за пореден тест, който ще покаже ясно чии интереси защитава българската държава и в кой лагер ще се окаже", се казва в писмото, подписано от Ясен Тодоров.

От името на ССБЗ Тодоров заявява още: "Ще призовем за подкрепа гражданското общество, полицаи, лекари, учители, както и други съсловия, които подобно на нас всеки ден стават обект на вербална и физическа агресия, подигравателно отношение и унижение, заради отсъствие на политическа и институционална воля за намеса на държавата и връщане на достойнството и доверието в трудещите се хора. Респективно, няма да търпим повече подигравателно отношение, ръководно късогледство, налагането на "ненормалното" за норма, а в същото време изолирани и опасни за обществото лица да диктуват реда в местата, където следва да търпят наказания".


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати