Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Митрополит Киприан замина с правителствения самолет за Йерусалим, за да донесе благодатния огън

Общество

Митрополит Киприан замина с правителствения самолет за Йерусалим, за да донесе благодатния огън

Снимка:

Митрополит Киприан замина с правителствения самолет за Йерусалим, за да донесе благодатния огън. За първи път с българската делегация пътува и представител на Македонската православна църква (МПЦ) – Охридска архиепископия – епископ Яков, който ще отнесе огъня от Светите места в Скопие. Това стана по изричната молба на МПЦ.

Решението македонски епископ да се присъедини към българската делегация беше взето на 3 април т.г. на среща на министър-председателя Бойко Борисов с митрополит Киприан в качеството му на ръководител на Комисията за уреждане на статута на Македонската православна църква-Охридска архиепископия. Комисията беше създадена в края на 2017 г. след искане на МПЦ Българската православна църква да съдейства за уреждане на статута й. А за първи път Северна Македония получи благодатния огън от България миналата година.

Очаква се благодатният огън, донесен от българската делегация, да пристигне на Правителствения терминал в 19,50 ч. След което той ще бъде отнесен в Синодалния параклис, откъдето главният секретар на Светия Синод епископ Герасим ще го пренесе до храм-паметника „Свети Александър Невски“ и ще го предаде на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.  

Митрополит Киприан замина с правителствения самолет за ЙерусалимМитрополит Киприан замина с правителствения самолет за Йерусалим


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема