Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Може ли мракът да свети – отговорът дава Силвия Богоева чрез своята нова изложба в Арт галерия „Нюанс“

Общество

Може ли мракът да свети – отговорът дава Силвия Богоева чрез своята нова изложба в Арт галерия „Нюанс“

„Мракът свети“ е много личен опит за изразяване на любовта, която изпитвам към артистите и към техния труд“, споделя художничката

Светлината си пробива път в мрака, за да подчертае очарованието и емоцията на артиста зад кулисите, преди да излезе на голямата сцена. Творческият процес и безпорядък, вълнението, възходите и паденията на творците, които обикновено остават скрити за публиката, сега излизат наяве в Арт галерия „Нюанс“, пречупени през призмата на младата и талантлива художничка Силвия Богоева в най-новата ѝ изложба „Мракът свети“.

„Мракът свети“ е на пръв поглед оксиморон, но всъщност много ясно се усеща как светлината превзема мрака и го кара да свети, което описва най-точно цялостното ми светоусещане“, разкрива Силвия Богоева.

И тя наистина успява да накара мракът да свети чрез своите картини, като умело пресъздава колоритното, неспокойно и непредсказуемо ежедневие на артиста в ярък контраст със сивото, предвидимо и банално злободневие, което ни заобикаля.

„Като един непоправим оптимист, на този етап от живота си мисля, че винаги ще има светлина в мрака. Аз поне винаги откривам такава. Заглавието на изложбата, разбира се, не е случайно. То разкрива цялостното ми отношение към света. Това е моят мироглед и то от много малка“, споделя пред Tribune художничката.

Арт галерия „Нюанс“ Арт галерия „Нюанс“

Арт галерия „Нюанс“ Арт галерия „Нюанс“

Арт галерия „Нюанс“ Арт галерия „Нюанс“

„Имам спомени от детството как ми дават да рисувам моето семейство или нещо, свързано с природата. Аз винаги използвах доста тъмни цветове. Учителката идваше при мен и ми казваше „не може слънцето да бъде в този цвят, не може тревата да бъде в този цвят, не може само такива цветове“. Имах респект от тази преподавателка, както и всички други деца, затова изчаквах да ми пооправи рисунката малко, и когато се дръпнеше от мен, вземах нов лист и пак рисувах така, както аз съм си решила. Това се случи няколко пъти, докато накрая тя се вбеси и ме наказа“, разказва Силвия, смеейки се.

По всичко личи, че благодарение на силния си характер и воля през годините тя е успяла да устои на опитите да прекършат нейната индивидуалност и е отстояла своя собствен стил. А сега нейните тъмни гами подсилват най-светлите сюжети от нашия живот.

„За мен винаги има светлина в мрака и точно това се опитвам да предам чрез изкуството си. Побърквам се, когато ми зададат въпроса „Силве, ти да не си в депресия, че в такива тъмни тонове рисуваш“. Ами не, не съм в депресия, хора, аз съм супер позитивен човек, вие ме познавате! Просто тъмното е много директно като послание, поне за мен. Така го усещам аз. Чрез по-тъмните нюанси и контрастите, които използвам, се чувствам директна, пряма с публиката. Искам информацията да бъде непосредствено там, аз не мога да увъртам и не съм такъв тип художник, който може да стои и да работи с часове и дни наред върху една работа. Просто експресията ми е такава, и се чувствам по-силна в тези гами на този етап от живота си“, категорична е авторката.

Арт галерия „Нюанс“ Арт галерия „Нюанс“

Арт галерия „Нюанс“ Арт галерия „Нюанс“

Арт галерия „Нюанс“ Арт галерия „Нюанс“

Мрачните тонове в картините ѝ провокират, грабват вниманието и същевременно носят силен заряд. Посредством тях всъщност светлината, доброто, позитивната енергия не се разпиляват, а ярко изпъкват и огряват душата на всеки, който се докосне до изкуството на Силвия.

Тя ни прави съпричастни с най-интимните процеси в артистичния свят, като надниква в пространства в различни сфери на визуалното изкуство – гримьорни в театъра, художествени ателиета, галерия за дизайнерски обувки.

„Това е един опит за пресъздаване на вълнуващи случки, недостъпни за общата публика… Виждаме сцената, костюмите, крайния спектакъл, поклоните, но това е един по-узрял етап от живота на едно представление. Аз лично съм силно впечатлена от пътя, който трябва да се извърви преди публиката да се настани удобно по местата си в приказния Народен театър. Подготовката е наистина привлекателна и за мен е безкраен извор на вдъхновение. Подобно е случването и в ателиетата на художниците“, признава художничката.

Личен архивЛичен архив

„Това е и опит да покажа начина си на живот, дано не звучи егоцентрично, но това са нещата, които лично мен ме завладяват. Аз се чувствам прекрасно в компанията на тези хора и за мен е удоволствие да наблюдавам процесите в театъра, които досега са ми били чужди. Изключително интересно е да видиш как се създава една постановка, целият ѝ път. Той от една страна е различен от рисуването на картина, от друга страна двете направления в изкуството адски много си приличат, въпреки различната медия. В ателието си Дари рисува, а след това прави изложба и показва картините си. Спектаклите минават през толкова много етапи на подготовка, различни видове репетиции, и толкова много се променят през годините, в които се играят. Една картина я рисуваш и я показваш в галерията, тя не се променя във времето след това. Докато спектакълът изглежда по един начин по време на репетициите, добива цялост за премиерата и е съвсем различен след десет години, например. Интригуващо е да проследиш биографията на всяка една постановка“, казва Силвия Богоева.

Тя споделя още, че от много малка е в творческите среди и е имала възможност да контактува с едни от най-големите български художници и да черпи с пълни шепи от тяхното изкуство.

„От дете живея с артистите. Всеки ден съм в компания на художници. Когато бях тийнейджър, те бяха доста по-големи от мен. Имах късмета да се запозная с именити български творци, като част от тях към днешна дата вече не са сред нас, но са оставили една дълбока следа в българското изкуство. Моите учители в Националното училище за приложни изкуства бяха хората, които ме докоснаха до тази среда и аз винаги ще им бъда благодарна, защото живият живот на артиста изключително много ме вълнува. Вече съм на 31 години и продължава да ме вълнува. Трудът на всички тези творци, с които съм се сблъскъла в живота си дотук, е безкраен извор на вдъхновение за мен“, признателна е Силвия Богоева за шанса, който ѝ е даден в живота и професията.

Сред протагонистите в произведенията ѝ са популярни български актриси, преподаватели и художници.

„Основните фигури в настоящата изложба са мои близки приятели. Нарисувала съм мои преподаватели, сред които проф. Ивайло Мирчев и проф. Десислава Минчева, които аз много обичам и ценя. Изключително съм им благодарна, че ме запалиха по живописта! Толкова години вече ме подкрепят, като студент ме изтърпяха,  а аз не бях лесен студент (смее се)!Много често рисувам Ивайло Мирчев, който е безкрайно интересен и характерен човек. Участва Дари, който е мой добър приятел и колега художник, както и отличен музикант. Участва Красимира, която е моя доста екстравагантна приятелка, с леко скандинавски стил. Актьорите, които намират място в моите картини са Ева Тепавичарова и Параскева Джукелова.  Имам и няколко автопортрета. Моите любимци – кучетата, също са герои в тази изложба, защото около мен винаги има кучета и аз много ги обичам“, разказва още авторката на „Мракът свети“.

Арт галерия „Нюанс“ Арт галерия „Нюанс“

Силвия Богоева с едно от любимите й кучетаСилвия Богоева с едно от любимите й кучета

Арт галерия „Нюанс“ Арт галерия „Нюанс“

Тя признава, че не е навлизала в кой знае какви детайли при рисуването на образите, защото целта ѝ е била друга.

„По-скоро исках да пресъздам конкретната случка, която съм наблюдавала и да предам усещането, което тя е оставила у мен. В тази изложба не съм се стремяла към академичен реализъм. Тук по-важна за мен е случката, отколкото човек да каже – „Ех, извадил си му душата“. Не е търсен този ефект, което не знам дали е грешка, но аз така съм го почувствала и така съм го направила. Реагирам много емоционално и спонтанно спрямо картините си и спрямо живота си изобщо“, подчертава Силвия Богоева.

„Изложбата „Мракът свети“ е много личен опит за изразяване на любовта, която изпитвам към артистите и към техния труд. Заглавието също е плод на тази любов. То е дълбок реверанс към творчеството на Марий Росен и групата „HELP me JONES“, и е взаимствано от техния едноименен албум. Това заглавие много точно напипва моя пулс, защото аз истински вярвам, че „Мракът свети“!

Изложбата на Силвия Богоева  може да бъде видяна до 9 октомври в Арт галерия „Нюанс“ в столицата на ул. „Иван Денкоглу“ No 42.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати