Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. МТСП: Планът за изпълнението на „Европейската гаранция за детето“ трябва да бъде готов до 30 юни

Общество

МТСП: Планът за изпълнението на „Европейската гаранция за детето“ трябва да бъде готов до 30 юни

440 000 деца в България живеят в бедност или в риск от социално изключване, стана ясно при старта на кампанията „Детството ни е важно“

Всяко трето дете в България живее в риск от бедност или социално изключване. Тази негативна статистика бе обявена по време на специално събитие днес, посветено на децата, тяхното щастие и бъдещо развитие, с което бе даден старт на кампанията „Детството ни е важно“. Тя цели да повиши информираността около „Европейска гаранция за детето“.

„Това, което се случва днес е стартът на една кампания, свързана с Eвропейската гаранция за детето. Тази гаранция всъщност дава възможност на ЕС и на страните членки на ЕС да отделят 5% от своите ресурси специално за най-бедните деца в целия Европейски съюз. А България е една от страните с най-много бедни деца. 440 000 деца живеят в бедност или в риск от бедност и социално изключване. Това са приблизително 36% от детското население у нас. Има деца, които гладуват, има деца, които нямат достъп до здравни услуги, така че в следващия програмен период се очаква наистина тази детска гаранция да даде възможност колкото се може повече деца и техните семейства да бъдат подкрепени, за да не бъдат разделяни“. Това заяви Георги Богданов, изпълнителен директор на Националната мрежа за децата.

През 2019 г. президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обявява създаването на „Европейска гаранция за детето“. Това е инициатива, която работи в подкрепа на най – уязвимите деца в Европейския съюз, като им осигурява достъп до здравеопазване, образование, детски грижи, приемливо жилище и подходящ хранителен режим. България се нарежда на второ място по брой деца изложени на риск от бедност или социално изключване.

„Това, което ние като Национална мрежа за децата правим в момента е, че искаме да има много ясни, точни проекти, които да бъдат насочени не просто към държавните институции на България, а да бъдат насочени към конкретни деца в конкретни общности, които страдат изключително много. Това са деца с увреждания, деца на многодетни семейства, деца, които живеят само с един родител. Това са най-уязвимите групи деца, на които трябва да бъде помогнато“, категоричен бе Георги Богданов.

Той посочи и конкретните мерки, които трябва да се предприемат в тази посока. По думите му що се отнася до здравеопазването България трябва да има детска болница.

„Трябва да има възможност всяка една бременна жена в България, независимо дали е осигурена или не е осигурена да има достъп до пренатална помощ и подкрепа“, подчерта изпълнителният директор на Националната мрежа за децата.

Той посочи, че е необходимо да се окаже помощ на децата, които са с увреждания и които не могат да се хранят с нормална храна, а имат нужда от медицинска храна, чрез услуги, които да се покриват от НЗОК.

„Те в момента не са покрити и деца, които са на медицинска храна, ходят, просят, гладуват и умират в мъки, просто защото няма храна за тях“, изрази съжаление Георги Богданов.

По отношение на образованието той изтъкна, че трябва да има детски градини за всички деца.

„Детските ясли трябва да бъдат реформирани, да има много повече медицински грижи за децата, които са в ранна детска възраст. Трябва да има помощ и подкрепа и в областта на социалните услуги за децата. Изключително важно и необходимо е да се реформира системата за закрила на детето. Тя е пред тотален разпад в момента“, подчерта Богданов.

 По думите му „наливането на едни европейски пари в държавата ни“ не е достатъчно за реализацията на всички тези проекти и мерки, а трябва да се направи така, че тези пари да стигнат до всяко едно дете.

„Трябва да имаме „топъл обяд“ за всяко дете в България. Има деца, които гладуват и разчитат само и единствено на топлия обяд в училищния стол, което е недопустимо от гледна точка на това, че сме европейска държава“, каза още Богданов.

Що се отнася до насилието върху деца и експлоатацията на детски труд той отбеляза, че тук отново опираме до системата за закрила на децата, която е крайно наложително да бъде реформирана.

„Всички усилия трябва да бъдат насочени в тази посока, така че тази система да заработи. И тя трябва да може да предотвратява насилието върху деца, особено насилието върху деца в семействата“, категоричен бе изпълнителният директор на Националната мрежа за деца.

Hype CommunicationHype Communication

На въпрос на Tribune има ли конкретен план на действие и насоки от страна на ЕС как да се случи всичко необходимо, което да гарантира развитието на децата в една благоприятна, здравословна среда, Георги Богданов отговори така:

„Всяка една страна членка на ЕС, включително и България, трябва да изработи План за действие по детската гаранция. В момента той се подготвя и трябва да бъде предоставен в началото на есента на Европейската комисия“.

„В интерес на истината политиките за ранно детско развитие са основен приоритет в дейността на Министерството на труда и социалната политика (МТСП). В самото коалиционно споразумение и в програмата на партиите, които формират управляващата коалиция са заложени редица мерки, свързани с подкрепата на бременността, на майчинството, на отглеждането на деца. Тясно в сферата на МТСП това включва разширяване на подкрепата по отношение на раждане, на отглеждане на деца. Това, което се стремим да направим в момента и много скоро ще бъде факт, надявам се, е да подкрепим широка мрежа от социални услуги, както от страна на общините, така и от неправителствени организации, подкрепа на отговорното родителство и ранното детско развитие. Това включва и интегрирани форми на патронажна грижа, включително здравно-социални услуги, наблюдение на развитието на бременността, на развитието на децата в тези първи, най-важни месеци и години от техния живот. Това, което ще направим, е да финансираме допълнително, със средства от ЕС нови консултативни услуги, свързани с майчинството и с ранното детско развитие“. Това заяви Иван Кръстев, заместник-министър на труда и социалната политика и национален координатор за България за Европейска гаранция за детето.

„За първи път в ЕС със средства от програмата за храни и основно материално подпомагане сме предвидили две не толкова иновативни, колкото изключително полезни мерки за децата в крайно уязвимо положение от социално изключените групи. По скандинавския модел ще финансираме така наречените бебешки кутии за 10 хиляди деца, тоест всичко най-необходимо в натура за техните родители. Те ще се предоставят при раждането и след шестмесечна възраст на детето. А за всички деца от 9 месеца до навършване на 3 години, които също са от тези социално уязвими и изключени групи, ще осигурим детска млечна кухня, като това ще се случи чрез действието на общините с предоставяне на ваучери“, разкри Иван Кръстев.

Очаква се с тази мярка да бъдат подкрепени 3000 деца.

Иван Кръстев обяви още, че МТСП е заложило в бюджетната програма за следващата година еднократната помощ за ученици да се дава от 1 до 4 клас по подоходен критерий, а после да се разшири за цялото основно образование. В момента тя е само за 1 и 8 клас.

Hype CommunicationHype Communication

Що се отнася до Плана за изпълнението на Европейската гаранция за детето, той посочи:

„Надявам се, че до 30 юни първият завършен вариант на плана ще е факт и съответно много по-рано от есента съвместно с всички наши партньори, които включват както институции, така и много представители на глажданското общество, ние ще имаме наистина една много ясна, конкретна, както като време, така и като ресурси,   рамка за подкрепа на децата в уязвимо положение в страната“.

„Планът за Европейска гаранция за детето ще ни помогне да излезем от рамката на добрите пожелания и в него ще се видят редица мерки- неща, които ще се случат тук и сега. Загубата на човешкия ресурс e много голяма. Представете си 140 000 безработни, като голяма част от тях са жертва именно на детска бедност и маргинализация – без образование, умения и трудови навици. Ако приемем, че дори работеха на минимална заплата, това означава, че тези хора щяха да допринасят с милиард и половина, или половин милиард лева щяха да влизат като данъци и осигуровки - за по-добра градска среда, за по-висока подкрепа за деца и семейства, за по-добро здравеопазване“, отбеляза заместник-министърът на труда и социалната политика.

Участници в дискусията  бяха Димитър Ганев – социолог, Младен Владимиров – психолог, Мария Силвестър – актриса и ТВ водещ, Ивайло Нойзи Цветков – социален антрополог, Георги Ангелов – икономист. Те са и посланици на кампанията „Детството ни е важно“. Водещ на панела бе актрисата Лазара Златарева.


Топ новини

виж още
Актуална тема