Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. МЗ: Нови КОВИД мерки ще бъдат въведени от понеделник

Общество

МЗ: Нови КОВИД мерки ще бъдат въведени от понеделник

Снимка:

Най-вероятно от началото на идната седмица мерките ще бъдат въведени в цялата страна, заяви заместник здравният министър д-р Александър Златанов.

„Мерките ще бъдат въведени в цялата страна, като областите с най-ниска заболеваемост ще имат възможността да ги въведат по-късно. Все още сме в оранжевата зона в цялата страна, нямаме област с червена зона. В момента мерките се обсъждат, все още не сме стигнали до формулирането им“, посочи той.

„Няма да бягаме от плана, мерките са разписани ясно“ , каза още Златанов. По думите му единственият ефективен начин за справяне със заразата в България са противоепидемичните мерки.

„Имунизираните в България са около 20%, преболедувалите до 40%, което е твърдо ниско ниво, за да разчитаме на такава защита при разпространението на тази вълна. Затова единственото, което остава ефективно са противоеппидемичните мерки“, каза заместник министърът на здравеопазването.

„Преди 2-3 седмици удвояването на заболелите ставаше на 2 седмици, а сега за само за седмица броят на заболелите с КОВИД-19 се удвоява. Увеличава се и броят на хората, които се хоспитализират. Също в рамките вече на седмица от 1300 са 1800. Хората, нуждаещи се от интензивни грижи, вече от 100 са 160 човека, което означава, че има един сериозен интензитет на пандемията.“, добави той.

„В средата на месец юни Алфа варианта на вируса беше изместен с новия Делта вариант, който е два пъти по-заразен“, каза още Златанов.

Той огласи и една притеснителна тенденция - че се повишава броят на заразените под 18-г възраст. Част от тях имат и симтоматика.  

 

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още