Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. НАП: Дюнери и бързи закуски не са с намалено ДДС

Общество

НАП: Дюнери и бързи закуски не са с намалено ДДС

НАП: Дюнери и бързи закуски не са с намалено ДДС - Tribune.bg
Снимка:

Националната агенция по приходите излезе с тълкуване кои храни и услуги ще са с намалено ДДС след влизането в сила на новите промени в данъчното законодателство.

Намалената ставка от 9%, освен за услугите по настаняване, от 01.07.2020 г. се прилага и за ресторантьорски и кетъринг услуги. По дефиниция „Ресторантьорски услуги“ включва само услугите, които се състоят от „доставка в помещенията на доставчика на приготвена или неприготвена храна и/или напитки за човешка консумация, следвани от достатъчно подпомагащи услуги, които позволяват незабавното им консумиране“.

Тук не влиза обикновената доставка на храна без участието на сервитьор (например доставка за вкъщи от ресторанти, супермаркети и други подобни). В новите правила не влизат продажбата на храна от вендинг машини, мини бар и магазини, включително от топла витрина, продажбата на храна от каравани, фоайета на кина, павилиони/будки и други обекти на доставчици, предоставящи храна, когато анализът на цялостната сделка в качествено отношение показва, че елементите на предоставяне на услуги, които предхождат и съпътстват доставката на храните, не са с по-голяма тежест; продажбата на храна от гишета на ресторанти за консумация извън ресторанта („drive in“, „walk through“) и т.н.

Дори при консумация на място, баничарници, дюнерджийници, хамбургери и пици на парче например не подлежат на облагане с по-нисък данък.

От НАП уточняват, че ресторантьорски услуги са налице и при предоставянето за консумация на място в ресторантите за самообслужване – заведения, в които се предоставя на клиентите достъп до инфраструктура, осигуряваща възможност за консумация на закупената храна на място, предоставят се мебели – маси и столове, съобразно броя на клиентите (а не само елементарно оборудване, позволяващо на ограничен брой клиенти да консумират храната на място), достъп до санитарни помещения, отопление/климатизиране на заведението (когато същото е закрито помещение), поддържане на хигиената в заведението. Наличен е обслужващ персонал, към който клиентът би могъл да се обърне при необходимост за разяснения относно предлаганите ястия и напитки и който формира индивидуални порции, съобразно индивидуалните поръчки на клиентите, предоставяне на прибори и други подобни, необходими за храненето, почиства масите в зоните за хранене.

Ресторантьорска услуга е налице и в случаите, когато се предлага закуска, обяд или вечеря на блок-маса в ресторанти или в хотели и други подобни места за настаняване, когато не е включена в цената на услуга по настаняване.

Ресторантьорски услуги са налице и при предоставяне на храна и напитки в търговски обекти при система за продажба „food court“. „Food court“ е система за продажба, която се прилага в търговските центрове и включва продажбата на определени продукти на клиенти в определени за целта специални зони. В рамките на тези зони са разположени т.нар. боксове – места, от които доставчиците предлагат готова за консумация храна. В рамките на боксовете всеки доставчик разполага с касово-продажбена част, кухненска част, (понякога) дори с магазинна площ и с част, предназначена за консумация - обща част, предназначена за консумация на храни от клиентите на всички тези доставчици. Клиентът получава готова храна най-често в еднократна опаковка/прибори за еднократна употреба, която може да консумира в обособената зона за хранене. В обичайния случай в такива зони храната се консумира на място, като изнасянето ѝ извън зоната е по-скоро изключение, предвид недопустимостта да се консумира в останалите части на търговския център.

 


Етикети НАП, ДДС, храни

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати