Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите решиха окончателно за по-ниското ДДС на бебешки храни, книги и ресторантьори

Политика

Депутатите решиха окончателно за по-ниското ДДС на бебешки храни, книги и ресторантьори

Депутатите решиха окончателно за по-ниското ДДС на бебешки храни, книги и ресторантьори - Tribune.bg
Снимка:

Идеята на „Обединени патриоти“ за по-ниска ставка на бирата, виното и туроператорските услуги не бе приета

На първото за седмицата пленарно заседание депутатите приеха на второ четене да се въведе диференцирана данъчна ставка по Данък добавена стойност /ДДС/ за бебешки храни и пелени, книги, ресторантьорски и хотелиерски услуги.

Управляващата коалиция се обедини около идеята за 9-процентово ДДС за хотелиерските и ресторантьорските услуги като мярка срещу икономическите последици от COVID-кризата. Представителите на бранша пък сами предложиха осигурителния праг на някои от работещите в сектора да бъде повишен от 610 на 800 лева.

Мнозинството изрази подкрепа за текстовете на депутати от ДПС, с които се редуцира ДДС за детските стоки, подходящи за бебета и малки деца, както и за бебешки пелени и други хигиенни артикули. С мярката от партията се надяват да допринесат за преодоляване на негативната демографска статистика в страната.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов се аргументира в зала като посочи, че в огромната си част виното и бирата са родно производство. По време на дебата той поиска техния данък добавена стойност да е също 9 %.

„Конкретно говоря за виното и за бирата. Това е едно наше общо предложение. Проучванията и статистиката показват, че този тип напитки представляват някъде около 40 % от общата консумация във всички заведения за хранене. Действително, ако искаме да помогнем ресторантьорския бранш, не виждам причина да не го подкрепим това предложение. Още повече, че в огромната си част виното и бирата, които се консумират са родно производство“, посочи Симеонов. Той изтъкна още, че туристическият бранш е лишен от всякакви постъпления.

„Смятам, че можем да ги подкрепим и да ги присъединим към тази група“, каза още Симеонов.

Идеята на „Обединени патриоти“ за по-нисък данък на туроператорските услуги и нискоградусните алкохолни напитки като виното и бирата не бе подкрепена при гласуването в зала.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети ДДС, книги

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати