Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Настаняват ромите от махалата във Войводиново в социални жилища в Пловдив

Общество

Настаняват ромите от махалата във Войводиново в социални жилища в Пловдив

Снимка:

19 постройки бяха съборени в селото, след като стана ясно, че са незаконни и опасни

Жителите на незаконната махала в село Войводиново ще бъдат настанени в социални жилища в Пловдив. Това стана ясно на среща кмета на община Марица Димитър Иванов и зам.- областният управител Петър Петров с роми от Войводиново, водени от начело с активисти от организация „Рома”.

Утре кметът на общината и областния управител Здравко Димитров ще търсят конкретни мерки за настаняване на около 50 души от махалата в социални жилища, предава БГНЕС. Такива в Пловдив се намират единствено в големите панелни блокове в Столипиново. Те са и единствените законни постройки там.

Оказва се, че точно от „Рома“, а не други правозащитни организации, са завели в събота част от обитателите на незаконните къщи, което породи ново напрежение в селото. Срещата днес продължи повече от два часа.

Според адвокат Евелина Божикова, далеч не всички прогонени от селото са бедстващи, много от тях работят и имат доходи, а нито един не е на социални помощи поради простата причина, че не си пускат децата на училище. Тя каза, че на тези, които са наистина в тежко положение, трябва да им се намерят социални жилища, но община Марица няма такива, а идеята да се настанят във фургони на територията на селото е взривоопасна и неосъществима.

19 постройки бяха съборени в селото, след като стана ясно, че те са незаконни и опасни. Други 17 са в по- добър вид и за тях са издадени заповеди за премахване поради незаконност, но за всички тези заповеди са пуснати жалби в Административен съд Пловдив.

Напрежението във Войводиново избухна в началото на януари, след като двама жители от ромската махала нападнаха командоса Валентин Димов.  

 

 

 


Коментари (2)

Роси Да ги бутат тези постройки и малко да ги посвият
11.02.2019 16:18 / Отговор
мими ако ти е омръзнало да ти викат кюфте,пълничката,дебелата вземи си това ,гаратирам ще спреш да плюскаш като луда,ще остлабнеш без диети и упражнения http://bit.ly/2kqNpXz
13.02.2019 08:16 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема