Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Национален протест срещу Ковид мерките, демонстрантите изгониха Тошко Йорданов и Мая Манолова

Общество

Национален протест срещу Ковид мерките, демонстрантите изгониха Тошко Йорданов и Мая Манолова

Снимка:

Представители на ресторантьорите, хотелите, нощните заведения и транспортния бранш проведоха протест срещу строгите противоепидемични мерки, които влязоха в сила вчера. Според недоволните тези мерки допълнително ще нанесат щети на техния бизнес. Демонстрацията беше подкрепя и от други браншове.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов, и съпредседателят на ИБГНИ Мая Манолова както и други депутати бяха изгонени от протестиращите ресторантьори и собственици на заведения.

Тошко Йорданов Тошко Йорданов

Демонстрантите направиха и протестно шествие в центъра на столицата. То премина по бул. „Цар Освободител“ – от парламента през президентството. Недоволните спряха пред Министерството на здравеопазването, където отекнаха възгласи „Оставка“.  Те настояха или той да подаде оставка, или да отмени заповедта си. Преди да приключи демонстрацията,  шествието премина и по бул. „Дондуков“ .

Протест заведенияПротест заведения

„Готвим се да блокираме цялата страна, всяко кръстовище на държавата, всеки град, всеки път, ако до 28 септември тази дискриминационна заповед не е отишла в историята“, заяви на озвучителната уредба Евгени Зумполов от Сдружението на заведенията в България.

Протестиращите не са съгласни, че нощните клубове и дискотеките ще затворят, а заведенията и игралните зали ще работят с ограничено работно време от 7 до 23 часа.

„Протести и гражданско неподчинение докато ни чуят и затова няма да се спазва здравната заповед, тъй като тя не е придружена със социални и икономически мерки“, заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Той коментира, че бизнесите, които са на ръба не се притесняват от глобите и ще ги обжалват  в съда.

„Нощните заведения няма да затварят. Другите заведения, които работят след 23 часа също ще останат отворени“, каза той и изрази надежда най-накрая президентът Румен Радев да вземе решение и да освободи Стойчо Кацаров от длъжност.

Алибегов обяви, че на 28-ми септември ще подкрепят превозвачите, като ще блокират цялата страна и ще спре целият превоз.

От Асоциацията на заведенията припомниха, че близо 50 хил. души не са получили компенсации от предишното затваряне.

По-рано днес служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров обяви, че въпреки протестите, заповедта с новите ограничителни мерки няма да бъде променена.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още