Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Най-много заявления за гласуване на 11 юли са подадени от Турция

Общество

Най-много заявления за гласуване на 11 юли са подадени от Турция

Най-много заявления за гласуване на 11 юли са подадени от Турция - Tribune.bg
Снимка:

Според Министерството на външните работи броят на секциите за гласуване зад граница ще надхвърли 800

За предсрочните парламентарни избори на 11 юли най-много заявления за гласуване в чужбина са подадени в Турция, а именно 24 640. В топ три на страните с най-много заявили, че ще гласуват, влизат още Великобритания и Северна Ирландия с 13 719 и Германия с 10 394, показва справка в сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК). Сред страните с най-много българи, желаещи да гласуват са още Испания – 4 155 и САЩ – 2638. Надолу в списъка виждаме Италия и Гърция.

Като цяло обаче интересът към изборите през юли от българите в чужбина изглежда е намалял.

Подадените заявления за разкриване на секции в чужбина са общо 71 161. Това е с близо 17 хил. по-малко в сравнение с изборите на 4 април. Тогава броят на подадените заявления беше почти 88 хиляди.

Заявленията от Великобритания са близо два пъти по-малко от тези в Турция.

Там, където са гласували повече от 100 души, ще има избирателни секции по подразбиране - стига да има помещение и екип. Това се дължи на поправката в Изборния кодекс, която позволи автоматичното разкриване на секции на местата, на които в последните 5 години са се провеждали избори и където са гласували повече от 100 души.

Подаването на заявление не е задължително условие за гласуване в чужбина. Избирател, който не е заявил предварително къде иска да гласува, може да пусне бюлетина във всяка една секция зад граница, като на място попълни декларация по образец, че няма да гласува другаде. Говорителят на ЦИК Цветозар Томов обаче посочи, че предварителното подаване на заявления би облекчило работата на СИК в чужбина, защото ще имат готови списъци с избиратели и няма да се губи време с попълването на декларации от хората, че не са гласували на друго място.

Спордед Министерството на външните работи броят на местата за гласуване на изборите на 11 юли ще надхвърли 800. По предварителни данни най-много секции ще бъдат разкрити във Великобритания (133). В Турция се очаква секциите да са около 110.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети