Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Най-накрая: Стартираха операцията по разтоварване на заседналия товарен кораб „Вера Су“

Общество

Най-накрая: Стартираха операцията по разтоварване на заседналия товарен кораб „Вера Су“

Най-накрая: Стартираха операцията по разтоварване на заседналия товарен кораб Вера Су - Tribune.bg
Снимка:

Започна изпълнението на одобрения спасителен план по товаро-разтоварителните дейности на кораба „Вера Су“, съобщават от Министерство на транспорта.

Очаква се операцията да отнеме 3-4 дни. Направен е и нов водолазен оглед на района на инцидента. Корабът е обследван за нови пробойни. Отстранени са всички паднали предмети и опасни пластмасови материали от корпуса на плавателния съди, като са поставени допълнителни котви за по-доброто му стабилизиране, допълват от ведомството.

В изпълнението на плана е предвидено прикрепянето на баржа с външна хидравлика към заседналия кораб, с която ще се контролира процеса по отваряне и затваряне на хамбара и цялостното управление на плавателния съд.

Втечненият карбамид ще се изпомпва с трите баржи, предоставени от Европейската агенция за морска безопасност и ще се претоварва на специализирания танкер „GALAXY ECO“. Сухият карбамид ще бъде извозен до Пристанище Варна-Изток, където ще се натовари на вагони на БДЖ.

Последната стъпка, която ще бъде предприета след разтоварването е освобождаване на кораба, провлачване и приемане в място за убежище. Преди това ще се заздрави и укрепи корпуса на кораба.

Според синоптичната прогноза подходящото време, в което ще може да се работи безопасно е в рамките на няколко дни, поради което ще се работи в 24 часов режим на работа. Всички насоки и изисквания на МОСВ като компетентен орган с цел екологощадящо разтоварване, превоз и депониране на товара са спазени, допълват от транспортното министерство.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети