Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Най-тежка е обстановката в Западна и Северозападна България, няма бедстващи хора

Общество

Най-тежка е обстановката в Западна и Северозападна България, няма бедстващи хора

Снимка:

Сериозната и усложнена обстановка събра на заседание Националния щаб за защита при наводнения

Сериозната и усложнена обстановка събра на заседание Националния щаб за защита при наводнения. След заседанието стана ясно, че най-тежка е ситуацията в Западна и Северозападна България след обилните валежи в цялата страна. Това заяви главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението.

Най-напрегната е ситуацията в Столична община. Това е община Нови Искър, село Мировене, река Блато вдигна много нивото. Наложи се за защита на населението да се строят диги. Обмисля се частична евакуация на застрашеното село, уточни той. Към момента оценката е, че няма непосредствена опасност за живота, но екипите на полицията и Столичната община са готови да помогнат.

По поречието на Струма предвид изпускането на язовир "Студена" и високите скатни води повишиха речните нива на река Конска и река Струма, което наложи обявяване на частично бедствено положение в Перник, Батановци, Радомир и община Струмяни.

Община Струмяни при един от заводите си застрашава газопровода България - Гърция. Прави се всичко възможно да бъде защитен газопроводът. Последната оценка е, че работите, които са предприети към момента са задоволителни и защитават газопровода.

В Радомир има наводнени няколко къщи. За съжаление, помпената станция за питейна вода е засегната. Ще се наложи ремонт на помпите и жителите на града 2-3 дни няма да имат питейната вода от тази станция.

Комисар Николов заяви още, че за сега няма язовир, който непосредствено да застрашава живота и здравето на хората. Всички язовири са под контрол, 3 или 4 язовири преливат през преливниците. Язовирът над Костинброд започна възстановяване на преливника.

Вътрешният министър Христо Терзийски каза още, че ако се налага, хора ще бъдат изведени от застрашени райони или жилища. Изпращаме екипи и пожарникари в Перник и Радомир, защото имам информация за залети пътища, каза още министърът.

Националния щаб за защита при наводненияНационалния щаб за защита при наводнения

Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи и за проблеми в части от столичните райони „Надежда” и „Връбница”. „Огромни площи земеделски земи са залети, но най-важното беше да не допуснем да се залеят цели населени мести, защото имаше такава опасност. Това наложи и прекъсването на дигата на река Блато, за да може да намалим нивата на реките“, каза още Фандъкова. Екипите ще продължат да работят през цялата нощ. Всички служби съдействат, за да се помогне на хората. Има много къщи, чиито мазета и дворове са наводнени. Към момента обаче няма информация да има случай, при който да не може да се обитава жилище.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова каза, че 29 хиляди клиенти на ЧЕЗ от Видин, Враца, Монтана и София-област са без електричество.

Министърът на транспорта Росен Желязков допълни: "Лакатник, Елисейна има паднала скална маса. Работи се много интензивно. Три пътнически и три бързи влака в момента са със затруднения, включително комуникациите, които са в частта на Нови Искър".

Проф. Христомир Брънзов от НИМХ прогнозира, че в следващите дни се очаква застудяване и предстоящите събота и неделя вероятно ще са ледени, със силен вятър.   

Националния щаб за защита при наводненияНационалния щаб за защита при наводнения

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още