Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Не са украинци нападателите на мъж в подлеза на Софийския университет

Общество

Не са украинци нападателите на мъж в подлеза на Софийския университет

Не са украинци нападателите на мъж в подлеза на Софийския университет - Tribune.bg
Снимка:

Нападателите на мъж в подлеза на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ не са украинци. До сблъсъци между протестиращи наистина се е стигнало, но няма данни побоят да е нанесен от украинци, посочват от БНР.

В публикация в профила във Фейсбук на председателя на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов от 5 май, която е споделена стотици пъти за няколко часа, включително и от различни медии, се твърди, че украинци са нападнали българин в подлеза до Софийския университет. В написаното се казва „те пребиха един възрастен човек, те го псуваха, ритаха, кървеше, налитаха като зверове‘.

На видеозапис, на който ясно се вижда, че наистина на 4 май 2022 г. в подлеза на Софийския университет има сбиване. Във видеото е заснет човек с украинска лента на ръката си, но от говора му става ясно, че е българин.

Във второ видео се вижда как Костадин Костадинов разговаря с пребития мъж, а жена до него му промива раната.

Каква е предисторията?

В следобедните часове на 4 май в центъра на София се проведоха два протеста „за“ и „против“ военна помощ за Украйна, докато депутатите в Народното събрание гласуваха дали България да предостави военна помощ на украинската държава.

Напрежение пред МОЧА: Българи се бият за и против Украйна (ВИДЕО/СНИМКИ)

Народните представители взеха решение да дадат мандат на правителството за оказването на хуманитарна, финансова и военно-техническа помощ за Украйна. Председателят на Народното събрание Никола Минчев обяви, че България ще ремонтира украинска военна техника и уточни, че страната ни ще продължи да оказва подкрепа на Украйна за членството ѝ в ЕС, както и за бягащите от войната украински граждани.

Побоят е станал именно между протестиращите привърженици на двете страни.

От пресцентъра на Столичната дирекция на вътрешните работи обаче заявиха пред БНР, че на 4 май, в района на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ има задържан един български гражданин – мъж, за побой над друг мъж. По случая има образувано досъдебно производство. Предстои докладване на материалите в прокуратурата. Няма данни да са арестувани украински граждани на това място, по това време.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети