Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Непосилни сметки за ток затвориха хотели в Пампорово и Чепеларе

Общество

Непосилни сметки за ток затвориха хотели в Пампорово и Чепеларе

Непосилни сметки за ток затвориха хотели в Пампорово и Чепеларе - Tribune.bg
Снимка:

Повишаването на цените на тока удари силно хотелиерския бранш. Парадоксално в един от най-успешните зимни сезони от последните години, хотели в Пампорово и Чепеларе вече не приемат гости, защото са изправени пред дилемата - или да работят на голяма  загуба, или да повишат драстично нощувките и да загубят основния поток туристи.

От три седмици един от най-големите хотели в Пампорово не работи. Това се случва в един от най-силните зимни сезони.

Заради непосилните сметки за ток и други са спрели работа.

„Вече има хотели, които затварят, тъй като те не могат да издържат на този натиск. Конкретна сметка за месец декември за цялото дружество – от 200 000 лева ток през миналата година, тази година  токът беше 700 000!", отбеляза пред БТВ Мариян Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово" АД.

Дневната карта, както и нощувките са поскъпнали с 20%, а разходите са в пъти по-високи. Само огромното търсене спасява временно големите хотели.

„Повишението на цените на тока влияе на повишаването на всеки един вид услуга. А при нас това са ски картите. Въпреки това завишението на цените на картите е доста по-малко от оперативните разходи, които ние  имаме, за да упражняваме тази дейност. Така, че нещата не изглеждат никак добре. И ако не бъдат взети спешни мерки посока  нормализиране на условията за правене на такъв тип бизнес – нещата ще бъдат много катастрофални в края на тази година", казва още Мариян Беляков.

В Чепеларе, където туризмът се крепи на малките семейни хотели, собствениците им описват ситуацията като трагична. Иван Пачеджиев е спрял да приема туристи, въпреки започналото изплащане на компенсации за декември и януари.

„Държавата така направи, че промишлени токове да плащаме. Хотелът е затворен поради много причини. И върхът на айсберга е увеличаването на тока“, отбелязва собственика.

„Трябва да Ви кажа, че ако един семеен хотел е плащал 500-600 лева преди, сега плаща около 3 000 лева“, обясни Съби Маданков, председател на Сдружението на хотелиери, ресторантьори и търговци в Чепеларе. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати