Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Непознатият Яворов: новооткрити стихотворения на поета излизат в нова книга

Общество

Непознатият Яворов: новооткрити стихотворения на поета излизат в нова книга

Непознатият Яворов

Непознатият Яворов

След повече от 100 години от смъртта на Яворов - на бял свят се появиха непознати досега 21 ръкописи, подписани от поета. Сред тях има три изцяло нови стихотворения и множество писма и документи. Открити от колекционера Христо Павлов, те са дадени за анализ в Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" през изминалата години и тяхната автентичност е потвърдена.

снимка: БГНЕСснимка: БГНЕС

„Всичките документи се оригинали, ръкопис, подписани от Пейо Яворов. Писмата са допълнително подпечатани, както и разписките, с печата на Цензурната комисия на Царство България, която действа по време на Балканската война. Всичките документи са от октомври 1912 г., когато Пейо Яворов е в Македоно-одринското опълчение като воевода на чета №15. Част от документите са издадени, докато той е временен кмет на Неврокоп“, разказа доц. Бошнакова пред Дарик радио.

Сега те стават достояние за всички с книгата "Непознатият Яворов", издание на "Персей" и фондация "Пейо Яворов", със съдействието на Георги Зъбчев. 

„Това е огромно събитие за литературата и има изключителна стойност. Наистина е сензация в най-хубавия смисъл на думата. 106 години след смъртта на Яворов. Има много изписани страници, посветени на творчеството му. Оказва се обаче, че не всичко ни е било известно”, обяснява литературният критик Пламен Тотев.

снимка:БГНЕСснимка:БГНЕС

Като най-ценни експертите определят тъкмо трите намерени военни стихотворения, които най-вероятно са и последните стихове, които Яворов пише:

"И паднах сякаш поразен от гръм -

зарових плачещо лице в земята

и чух със сетни сили чуден звън -

звънът на бойната тръба и на войната...

 

И тук ще стана бучка пръст,

но пак ще съм в теб, Родино!

Дори и да не турят кръст,

ти, майко, пак ще помниш мойто име!"…

корицата на книгата корицата на книгата "Непознатият Яворов"

Представянето на книгата ще бъде на 13 януари в родната къща на поета в Чирпан като част от традиционните тридневни чествания по случай рождението неговото рождение.  

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мрежата

виж още