Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. НИМХ питат Петков защо се прехвърлят от МОН към МОСВ

Общество

НИМХ питат Петков защо се прехвърлят от МОН към МОСВ

НИМХ питат Петков защо се прехвърлят от МОН към МОСВ - Tribune.bg
Снимка:

От института посочват, че Николай Денков никога не е стъпвал в НИМХ от назначаването му за служебен министър досега

От Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) са отправили отворено писмо до министър-председателя Кирил Петков, в което поставят въпроси, свързани с прехвърлянето на НИМХ от Министерството на образованието и науката /МОН/ към Министерството на околната среда и водите /МОСВ/, съобщиха днес от НИМХ.

В писмото работещите в Националния институт по метеорология и хидрология поставят въпросите:

„Защо правителството прехвърля НИМХ от МОН към МОСВ с проекта за Закон за държавния бюджет на Република България за 2022 година, въпреки трите изключително успешни за Института години след излизането му от състава на БАН и преминаването му към МОН; прозрачно ли е взето решението за преминаване на НИМХ от МОН към МОСВ; смятате ли, че може да направите декларираната от правителството промяна без участието на водещите експерти в съответната област“.

На 6 януари 2022 г. от НИМХ са депозирали писмо до премиера и до министрите Василев, Сандов и Денков, подписано от всички ръководни органи в НИМХ и подкрепено /с подписи/ от 97 процента от работещите във всички структури на НИМХ в страната. От института поставят и въпроса ясни ли са на премиера действителните мотиви на образователния министър да „извади“ една национална научна организация със 132-годишна история от министерството на науката.

От НИМХ заявяват, че „с отпадането на правото на делегиран бюджет и формиране на преходен остатък за НИМХ в Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. в действителност ни се отнема възможността за участие в международни и национални научни проекти и програми, и да получаваме средства по тях?“. Чий е този „пропуск“, питат още в отвореното писмо от Националния институт по метеорология и хидрология.

Освен това те посочват, че академик Николай Денков никога не е стъпвал в НИМХ и нито веднъж не се е срещал с ръководството на НИМХ от назначаването му за служебен министър досега.

 

Ето и целият текст на писмото:

ЧРЕЗ БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ

ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА Р БЪЛГАРИЯ

Г-Н КИРИЛ ПЕТКОВ

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПЕТКОВ,

Ние, работещите в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), имаме следните въпроси към Вас:

Защо Правителството прехвърля НИМХ от МОН към МОСВ с проекта за закон за държавния бюджет на Република България за 2022 г, въпреки трите изключително успешни за Института години след излизането му от състава на БАН и преминаването му към МОН?

Прозрачно ли е взето решението за преминаване на НИМХ от МОН към МОСВ? 

Смятате ли, че може да направите декларираната от Правителството промяна, без участието на водещите експерти в съответната област?

Знаете ли, че на 06.01.2022 г. сме депозирали писмо до Вас, и министрите Василев, Сандов и Денков, подписано от всички ръководни органи в НИМХ и подкрепено (с подписи) от 97% от работещите във  всички структури на НИМХ в страната? Запознахте ли се с аргументите ни против това преместване? (Откъс от Стенограма от заседание на МС от 30.12.2021 г. и Писмо от НИМХ от 06.01.2022 г. относно предложение на министър Денков за прехвърляне на Института от МОН към МОСВ)

Ясни ли са Ви действителните мотиви на министър, академик от БАН, Н. Денков за това желание да „извади“ една национална научна организация със 132-годишна история от министерство на науката и да я прехвърли към едно от осемте министерства, които обслужва с научни продукти? Знаете ли, че той никога не е стъпвал в НИМХ и нито веднъж не се е срещал с ръководството на НИМХ от назначаването му за служебен министър досега?

Знаете ли, че с отпадането на правото на делегиран бюджет и формиране на преходен остатък за НИМХ в Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. в действителност ни се отнема възможността за участие в международни и национални научни проекти и програми и да получаваме средства по тях? Чий е този „пропуск“?

За НИМХ:

ас. Кръстина Малчева, пълномощник на Общото събрание на НИМХ по чл. 6 от КТ

гл. ас. д-р Анастасия Стойчева, председател на Общото събрание на учените в НИМХ

проф. дн Димитър Сираков, председател на Научния съвет на НИМХ

ас. Евгения Егова, председател на АСО към НБС “ВОН”- КНСБ в НИМХ

проф. д-р Христомир Брънзов, генерален директор на НИМХ

Писмото, разпространено до медиите, е публикувано на сайта на НИМХ и във Фейсбук страницата на Института.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати