Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Танева: Спазваме стриктно европейските правила за справяне с африканската чума

Политика

Танева: Спазваме стриктно европейските правила за справяне с африканската чума

Снимка:

Свинете в личните стопанства са един от основните рискове за разпространение за заразата

България спазва стриктно европейските правила за справяне с африканската чума. Това заяви пред Нова ТВ министърът на земеделието Десислава Танева.

„Има пътна карта за справяне със заболяването. Ние само трябва да приложим правилата така, както науката в Европа и по света ги е открила. Въпросът е да направим така, че да ограничим щетите от това. Истината е, че трябва да сме безкомпромисни спрямо болестта. Ние ще вземем мерки по отношение на определянето на санитарни зони и всички рискови фактори там трябва да бъдат елиминирани“, подчерта тя.

Свинете в личните стопанства са един от основните рискове за разпространение за заразата.

„По отношение на личното стопанство без мерки за биосигурност истината е една – това са малко на брой свине на фона на консумацията на свинско месо в България. При личното стопанство обаче става въпрос за малко на брой свине, но за много на брой хора. Фактът, който трябва да приемем е, че тези лични стопанства с по едно-две до три свине, са обикновено част от традицията, но нямат мерки за биосигурност и са един от основните рискове за разпространение за заразата. Хората в засегнатите региони трябва да разберат, че в тази ситуация не могат да гледат свине за около година”, добави тя.

Тя беше категорична, че са взети всички необходими мерки.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още