Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. НС: До 30 септември здравният министър да предложи мерки за справяне с недостига на кадри

Общество

НС: До 30 септември здравният министър да предложи мерки за справяне с недостига на кадри

НС: До 30 септември здравният министър да предложи мерки за справяне с недостига на кадри - Tribune.bg
Снимка:

Кирил Ананиев: Проблемът е наднационален

Депутатите задължиха здравния министър Кирил Ананиев до 30 септември да разработи мерки за решаване на проблема с недостига на кадри в системата на здравеопазването. Това проекторешение беше внесено от ПГ на ГЕРБ и прието със 101 гласа „за“, 16 – „против“ и 42  „въздържали се“.

„Проблемът с кадрите в здравеопазването е същият като в Европа“, настоя пред депутатите министър Кирил Ананиев.

„Осигуреността с лекари е висока, като тенденцията е устойчива. Двойно са се увеличили лекарите до 30-годишна възраст. Няма нужда да се разкриват повече места във ВУЗ-овете за лекари. Неравномерно е обаче разпределението на лекарите по региони“, подчерта той.

Според здравния министър същото е положението и със зъболекарите.

„7240 са зъболекарите през миналата година. При тях също има двоен ръст при специалистите до 30 години. При магистър-фармацевтите също има положителни тенденции“, допълни министър Ананиев.

Той вижда като най-сериозен проблем пред сектора малкия брой на медицински сестри.

„На едно от последните места сме в ЕС по осигуреност на медицински сестри. 30 589 са медсестрите през 2018 г. Те също застаряват като населението“, обобщи картината министър Ананиев и допълни, че проблем са и регионалните диспропорции в разпределението на медицински кадри.

„До 1200 места за медицински сестри в медицинските университети ще за ни нужни годишно, за да се компенсира недостигът на сестри в лечебните заведения“, изчисли здравният министър.

Според него достъпът до медицинска помощ у нас е свободен, а обучените в България медицински специалисти трябва да бъдат стимулирани да останат в страната. Ананиев поясни, че министерство на здравеопазването е изготвило наредба, с която да реши проблемите в сектора и при обучението на младите кадри в здравеопазването. След приемането ѝ общините ще могат да участват във финансирането на обучението на нужните им кадри за общинските болници. От своя страна държавата ще субсидира обучението на 250 бъдещи медици.

„Ще се търсят начини за намаляване на свръх натоварването на медицинските сестри. Проблемът е наднационален“, завърши Кирил Ананиев.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати