Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. НСИ: Ръст на производствените цени през октомври с 24,1% годишно

Общество

НСИ: Ръст на производствените цени през октомври с 24,1% годишно

Снимка:

Рекордно повишение на цените с 47,0% спрямо октомври 2020 г. е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия

През октомври 2021 година производствените цени в България се увеличават с близо 4% спрямо предишния месец и отбелязват рекорден ръст на годишна база от над 24% в резултат на нов силен скок на енергийните цени, показват данни на Националния статистически институт, които са доказателство за продължаващо повишаване на инфлация в близките месеци, съобщи БНР.

Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) се повишава през октомври 3,8% спрямо предходния месец. Най-драстично повишение с 8,8% е регистрирано при цените в добивната промишленост и при производството и разпределението на електрическа енергия - повишение с 6,4%, докато в преработващата промишленост месечното повишение е с 2,5 на сто.

На годишна база общият индекс на цените на производител в страната бележи рекорден ръст с 24,1% спрямо октомври 2020 г.

Рекорден ръст на цените с 47,0% спрямо октомври 2020 г. е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия, в добивната промишленост годишното повишение на цените е с 14,3% и в преработващата промишленост - със 17,4 на сто.

По-значителен ръст е отчетен при производството на основни метали - с цели 47,5%, производството на химични продукти - с 24%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 25,6%. Намаление на цените се наблюдава при производството на тютюневи изделия.

Индексът на цените на производител само на вътрешния пазар в България се увеличава през октомври с 4,5% на месечна база и с 25,2% спрямо година по-рано.

Индексът на цените на производител на международния пазар пък нараства с 2,6% спрямо предходния месец и с 22,4% спрямо съответния месец на 2020 година.  

 

 


Топ новини

виж още

Актуална тема