Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Обособяват COVID зони за триаж на пациенти

Общество

Обособяват COVID зони за триаж на пациенти

Обособяват COVID зони за триаж на пациенти - Tribune.bg
Снимка:

Във всички градове, където е възможно, ще функционират COVID зони към медицински или диагностично-консултативни центрове /ДКЦ/, в които ще се извършва триаж на пациентите. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването, цитирайки заместник-министър Александър Златанов.

Пациентите, които не могат да останат на домашно лечение, ще бъдат насочвани за хоспитализация. По думите на Златанов всички центрове ще разполагат с необходимата апаратура. В тези COVID зони ще работят лекар и медицинска сестра от съответното ДКЦ или медицински център. Прегледите ще бъдат безплатни, като направление от личния лекар няма да е необходимо. „Доболничната помощ трябва да се подкрепя и да се заложи повече на нея като профилактика, превенция и лечение, в случаите, в които е възможно.“, допълват от ведомството.

С откриването на тези COVID зони ще се подпомогне и спешната помощ. По този начин ще бъдат поети част от „неотложните случаи”, обяснява Златанов.

Към момента заболеваемостта от COVID-19 е най-висока в областите Бургас и Велико Търново. По препоръка на главния държавен инспектор доц. Ангел Кунчев ще бъдат налагани и допълнителни противоепидемични мерки на регионално ниво, добави още Златанов.

От днес Министерството на здравеопазването и доброволци от Българския Червен кръст организират акция за ползите от ваксинацията. В различни градове доброволците раздават информационни брошури.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети