Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Община Варна се чуди къде и как се съхранява товарът от „Вера Су“

Общество

Община Варна се чуди къде и как се съхранява товарът от „Вера Су“

Община Варна се чуди къде и как се съхранява товарът от Вера Су - Tribune.bg
Снимка:

Притесненията са, че товарът отново може да предизвика екологични проблеми в морето или в езерото

Община Варна изпрати писма до министерствата на екологията и на транспорта, с които иска информация къде и как се съхранява товарът от кораба  „Вера Су“, който беше заседнал повече от месец край Камен бряг. Това заяви на брифинг днес заместник-кметът на Варна по екологията Тодор Иванов.

Причината е появилата се информация, че товарът отново може да предизвика екологични проблеми в морето или в езерото.

„Веднага ще ви кажа, че Община Варна не разполага с каквато и да е информация нито за това къде се намира товарът, нито при какви условия се съхранява, нито кой го охранява, ако изобщо някой го охранява, и дали тези условия при които се съхранява отговарят на изискванията на законодателството за опазване на околната среда“, посочи Тодор Иванов.

По думите му по неофициални данни товарът се намира в пристанищния фериботен комплекс в Белослав. Заместник-кметът на Варна обаче каза, че не може да потвърди тази информация.

„Този комплекс се намира на територията на друга община и никой до сега не ни е информирал за това дали изобщо има товар, дали се съхранява по някакъв начин и какво изобщо се прави с него“, заяви още той.

„Не сме поискали информация до момента, защото в Община Варна нямаме данни да се съхранява този товар. Би следвало, според мен, да се изисква тази информация от Министерството на околната среда и водите на първо място, от Министерстовото на транспорта, тъй като всички знаем, че организацията по разтоварването на този кораб беше поета от транспортни фирми. Кои са те не мога да отговоря, но всички знаем, че товарът беше иззет и разтоварен. Оттам насетне никой не знае къде е. Би следвало въпросите, които имате да ги зададето към Министерствата на околната среда и на транспорта“, категоричен бе Тодор Иванов.

„Вече сме изпратили писмо до Министерството на екологията и Министерството на транспорта, които имат отношение и би следвало да ни уведомят“, коментира още той.  

Припомняме, че корабът превозваше тонове азотен тор, който беше разтоварен. Ето и хронологията: 

На 20 септември „Вера су“ заседна в скалите край Яйлата. До 24 септември нямаше никакво действие от страна на институциите.

На 24 септември Басейнова дирекция взе проби от морските води, резултатите от които бяха оповестени в понеделник с формулировката „има следи от нитритен азот“.

Това накара еколози и местни жители да надигнат глас, че има замърсяване и държавата бездейства, а опасностите от задаващото се лошо време и бурно море поставят в риск цялата екосистема и всяко едно забавяне може да е фатално.

След хиляди перипетии целият екипаж на Vera Su бе евакуиран от кораба на сушата. Това се случи едва на 6 октомври.

Сагата, която продължи повече от месец, приключи на 26  октомври, когатоVera Su беше изтеглен към Варненския залив.

Акцията продължи 10 часа. Корабът беше откаран на един от доковете на пристанище „Варна“, а товарът, който беше източен от плавателния съд, беше насочен към място, на което да се разтовари и преработи.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети