Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Окончателно: Приеха лимитите на обезщетенията

Общество

Окончателно: Приеха лимитите на обезщетенията

Окончателно: Приеха лимитите на обезщетенията - Tribune.bg
Снимка:

Без скъпа „Гражданска отговорност“

Парламентът прие окончателно промените в Кодекса за застраховането. Между първо и второ четене управляващите се отказаха от предложението си за най-близките роднини да има праг на обезщетението по застраховка „Гражданска отговорност“. Така баща, майка, деца и съпрузи ще търсят правата си с искови молби през застрахователите по доброволен ред или в съда, както беше практиката и досега.

Така с ограничение ще останат само далечните роднини и близки – братя, сестри, племенници и братовчеди, които за силната си емоционална връзка с жертвите на пътя ще имат право на 5 хил. лв. „кръвнина“ от застрахователя на виновния водач.

Промените се налагат поради тълкувателно решение на Върховния касационен съд от 21 юни тази година, според което близки на починалите в катастрофи могат да търсят компенсации за неимуществени вреди от застрахователите.

По данни на асоциацията на българските застрахователи към 30 октомври в съда вече са внесени 316 нови искови молби от роднините на загинали в катастрофи у нас с претенции за над 100 000 лв. по всеки заведен иск. По изчисление на асоциацията това щеше да доведе до драстично поскъпване на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ и до фалити на застрахователни компании у нас.

За да се овладее риска за финансовата система в страната и с оглед на това, че са налице около 3500 случая на загинали в катастрофи у нас, за които не е изтекъл давностният срок за обезщетения, мнозинството в парламента прие окончателно промените в Кодекса за застраховането.

Автор: Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Янко Браво на вас от това имахме нужда, адмирации за оправляващите
22.11.2018 15:55 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати