Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Омбудсманът иска компенсации за битовите клиенти на природен газ

Общество

Омбудсманът иска компенсации за битовите клиенти на природен газ

Снимка:

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до премиера Кирил Петков относно необходимостта от спешни и адекватни мерки за защита на битовите клиенти на природен газ, съобщиха от администрацията на обществения защитник.

Тя информира министър-председателя, че всекидневно получава множество жалби на граждани заради екстремно високите цени на природния газ, което налага предприемането на стъпки за справедлива компенсация на въпросните домакинства.

Ковачева акцентира и върху факта, че след наложения от Народното събрание мораториум на цените на електроенергията, ВиК услугите и топлинната енергия, очакванията на битовите клиенти на природен газ е също да получат подкрепа от държавата за настъпилото безпрецедентно повишение на цените на синьото гориво и подходяща защита срещу нови поскъпвания.  

„Понастоящем цените на природния газ за домакинствата са повече от два пъти по-високи в сравнение със същия период на 2020 г.Толкова голямо поскъпване за една година е без аналог за последните десетилетия“, пише омбудсманът. Диана Ковачева подчертава още, че съгласно действащата нормативна уредба в България, регулираните цени на природния газ са единствените, които се изменят ежемесечно.

Допускам, че в съобщението на  Европейската комисия до Европейския парламент относно „Справянето с нарастващите цени на енергията: набор от мерки за действие и подкрепа“ са заложени реалистични очаквания - цените на едро на природния газ да се стабилизират на по-ниско равнище до м. април 2022 г.“, подчертава тя, като настоява изпълнителната власт да оцени по компетентност приложимостта в нашата страна на предложените от Европейската комисия мерки за справяне с нарастващите цени на енергията. Според нея принципът за компенсиране на цените за всеки консумиран мегаватчас, приложен от служебното правителство спрямо стопанските клиенти на електрическа енергия, също може да бъде използван като временна мярка по отношение на сметките за природен газ на домакинствата.  


Топ новини

виж още

Актуална тема