Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Опасни пестициди изтровили рибата в Марица, чакат още поражения

Общество

Опасни пестициди изтровили рибата в Марица, чакат още поражения

Опасни пестициди изтровили рибата в Марица, чакат още поражения - Tribune.bg
Снимка:

Каназирева свика всички държавни институции, ангажирани с проблема

Изключително опасните пестициди хлорперифос, пандеметалин и аметрин са причина за голямото отравяне на рибата в Марица. Те са тръгнали от предприятието за обработка на пластмаса „Екоинвест“ и чрез река Пишманка са се влели в Марица. Това обяви Марин Маринов от "Басейнова дирекция" в Пловдив, пише „24 часа“.

Областният управител на Пловдив Дани Каназирева свика всички държавни институции, ангажирани с проблема.

"Открито е двойно превишение на нормите от пестициди в река Пишманка, която се влива в Марица", каза Маринов. По думите му опасните селскостопански препарати са изпуснати от "Екоинвест". "Тези препарати са с висока токсичност, в резултат на която е измряла тонове риба. Но има и други животински видове, които ще бъдат засегнати и това ще се установи през летните месеци", каза той.

"Това е тежко екологично бедствие, каквото досега не е имало", допълни Маринов. По думите му опасните препарати са се съдържали в опаковките, които са предадени за преработка в "Екоинвест".
Шефът на РИОСВ в Пловдив доц. Стефан Шилев обясни, че на територията на областта има над 816 тона пестициди, които трябва да се унищожат във Франция. Останали са 6 склада във Войсил, Войнягово, Старосел, Хисаря, Старо Железаре, Иван Вазово и Трилистник.

Каназирева е пуснала заповед в тях да се извърши проверка.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още