Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Отбелязваме 120 години градски транспорт в София

Общество

Отбелязваме 120 години градски транспорт в София

На 14 януари отбелязваме 120 години градски транспорт в София.

На 1 януари 1901г. /14 януари стар стил/ в 10 часа по улиците на София тръгва първият електрически трамвай. В този мразовит ден малката мотриса с №13 потегля от гарата. Тогава в София са внесени от Белгия първите 25 трамваи с 10 ремаркета към тях. София се нарежда след останалите европейски столици като Париж /1878/, Лондон /1878/, Лисабон /1878/, Берлин /1882/, Прага /1895/.

По повод годишнината на площад „Александър Невски“ се състоя изложение на превозни средства за обществен транспорт - както на реставрирани, така и на последно поколение транспортни средства, които обслужват градския транспорт в София и други европейски градове. След това всеки, който иска, може да се включи и в организираните турове с автобус или трамвай.

Заместник-кметът по транспорта на Столична община Кристиян Кръстев поздрави с празника всички работещи в градския транспорт и всички софиянци. На събитието присъстваха директорите на ЦГМ – Димитър Дилчев, на Столичен автотранспорт – Слав Монов, на Столичен електротранспорт – инж. Евгени Ганчев, общински съветници.

През тази година се очаква доставка на 25 трамвайни мотриси, 30 тролейбуса, 30 електробуса. Работи се върху синхронизация, изграждане на повече бус ленти.

В рамките на днешния ден са организирани и безплатни панорамни обиколки с част от изложените превозни средства – автобуси и ретро трамваи.

Маршрутите на двата вида транспорт ще имат пресечна точка на пл. „Възраждане“ и от съвременната ни и динамична столица ще можете да се докоснете до стара София.

Маршрутът на автобусите ще бъде: от пл. „Александър Невски“, ул. „Оборище“ - ул. „15-ти ноември“ - бул. „Цар Освободител“ - бул. „Княгиня Мария Луиза“ -бул. „Христо Ботев“ - бул. „Тодор Александров“ - ул. „Опълченска“ - бул. „Александър Стамболийски“ -пл. „Възраждане“ - бул. „Христо Ботев“ - бул. „Прага“ - бул. „Пенчо Славейков“ - бул. „България“ - ул. „Фритьоф Нансен“ - бул. „Васил Левски“ - паметникът „Левски“ - ул. „Оборище“, пл.“Александър Невски“;

Часове на тръгване на 14 януари: 09:00 часа; 11:30 часа.; 14:00 часа.

Маршрутът на ретро трамвая: пл. „Възраждане“ – ул. „Граф Игнатиев“ – пл. „Журналист“ и обратно.

 

Часове на тръгване от площад Възраждане:

 

14 януари (четвъртък) – 9:25 часа, 11:55 часа

 

17 януари (неделя) – 11.00 часа, 12.00 часа;                                      

 

От пл. „Журналист“ има възможност да се върнете с автобус до началната точка, която е пл. „Александър Невски“.                               

 

Двата маршрута ще се пресичат на пл. „Възраждане“, където ще има възможност да се прикачите и да разгледате и двете превозни средства.                                                                                                                                              


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още