Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Отляха „златни ръце“ на изявен лекар и дългогодишна акушерка в "Майчин дом"

Общество

Отляха „златни ръце“ на изявен лекар и дългогодишна акушерка в "Майчин дом"

С 3581 новородени бебета през миналата година се похвали болницата

Навръх Бабинден АГ- болница „Майчин дом“ отличи с най-високото признание на болницата един изявен лекар и един акушер с особен принос за професията. Свои отпечатъци „златни ръце“ оставиха акушерката Нина Пълова и д-р Веселин Дяволов. На професионалния празник на родилната помощ от здравното заведение се похвалиха с 3581 новородени бебета през 2018г.

Тържественото отбелязване на професионалния празник на родилната помощ продължи с ритуала „умиване на ръце“. Една от родилките в лечебното заведение с менче поля ръцете на главната акушерка на АГ-болница „Майчин дом“ Росица Георгиева и се обърна към нея с пожеланието „всяка жена майка да стане и с чисти ръце да посреща всяко дете“. Заместник - министърът на здравеопазването Бойко Пенков, който сподели празника с колегите си от „Майчин дом“, коментира трайната липса на акушерки и медицински специалисти в нашите болници.

„В новия Колективен трудов договор са заложени по-високи минимални прагове за заплащане на акушерки и медицински сестри“, подчерта д-р Пенков и допълни, че проблемът с кадрите не е само в България, а в цяла Европа. По думите му при 300 000 лекари в Германия, тази година ще се пенсионират около 40 000, а това ще окаже натиск върху страни като България за изтегляне на кадри, които да покрият нуждите на германското здравеопазване. Германия привлича млади лекари до 40-годишна възраст като им предлага заплащане и по време на езиковите обучения.

„За да изчистим проблема с финансирането на специализантите, то ще става от държавата, за да се задържат повече хора в страната. За критичните специалности ще се плаща два, три или четири пъти минималната работна заплата на лекаря специализант, за да се реши въпроса с липсата на кадри“, уточни заместник-министърът на здравеопазването.

Друга мярка, която ще се опита да приложат от здравното министерство, е при завършване на специализация младите лекари да могат да останат в болницата и да получат възможност за кариерно развитие, подчерта д-р Бойко Пенков.

Автор: Моника Гаджанова


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети