Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Отстраненият зам. срещу Кацаров: Съсипват и детската болница, и Правителствена

Общество

Отстраненият зам. срещу Кацаров: Съсипват и детската болница, и Правителствена

Снимка:

Отстраненият зам.-министър на здравеопазването Димитър Петров с подозрения за нечисти намерения и по отношение на Националната детска болница.

„Обикновено други намерения се маскират под маската на чисти. Мисля, че сега става въпрос за същото. Други варианти са неразбиране и недомислие. Никой няма против да се строи национална болница. Добре е да се помисли да се построят или ремонтират няколко детски клиники в университетските болници - 4-5, тъй като педиатрията не е рядка специалност, която да иска концентриране на всичко в София“, коментира той пред „24 часа“.

„За да се направи такава болница, трябва първо концепция какво ще има в нея, тъй като съществуват много структурни звена, които са детски на територията на София - кардиохирургии, урологии, хирургии, които трудно ще се отделят от структурите, в които са. Те са свързани със съответните дейности и при възрастни. Хората, които оперират деца, обикновено оперират и възрастни, тъй като иначе биха останали с малко работи“, предупреди той.

Според доскорошният заместник, въпросът е защо министър Кацаров в момента слива две болници и това дружество в едно.

„Той прави всичко възможно, за да бъде факт за новото правителство, защото 3 дружества е лесно да се слеят, но после да се разделят, е много по-труден процес. Трудно е следващият министър да раздели дружествата. При събирането на тези 3 дружества 80 млн. (а те ще станат и 100), могат да се усвоят много активно за други дейности, ако се сложи подходящ човек за управител. Парите за строежа, ако се вкарат в такова дружество, те за 1-2 години ще бъдат изхарчени. Докато се стигне до строежа, може да се окаже, че ги няма, а с тях може да се покрият договорите на двете болници, да се купи апаратура“, обясни съображенията си той.

Петров счита, че няма как хем да се запази дейността на „Лозенец”, както Кацаров твърди, хем да се прехвърли педиатрията.

„Там ли ще ходят детската кардиохирургия, онкохематологията от ИСУЛ? Ще стане такъв хаос, който ще съсипе двете болници. „Лозенец” вече не е правителствена, ако на министъра не му е известно. Няколко пъти го споменава, но тя от 2 г. не е многопрофилна университетска. Болницата има всички предпоставки да стане национален трансплантационен център. Има си и хеликоптерна площадка, макар министърът да твърди, че ще се строи такава. Има персонал. Сливането е абсолютно излишен и безсмислен акт и зад него прозират други намерения“, каза той.

Той се съгласи със съмнения, че Кацаров може би иска да унищожи „Лозенец“, за да отвори път за нова частна болница.

„Не знам дали това е целта на Кацаров. Прекалено пряка и видима! Ако се закрие една от кардиохирургиите, може да се появи нова на друго място. Доц. Горнев правилно има съмнения“, каза той.

„Лозенец” не е подходящо място за детска болница, защото няма добър транспорт. И в „Бояна” е прекрасна средата, но трябва да се търси функционалност“, категоричен е Петров.  


Топ новини

виж още

Актуална тема