Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Парламентът прие Закона за личната помощ

Общество

Парламентът прие Закона за личната помощ

Парламентът прие Закона за личната помощ - Tribune.bg

Лична помощ по новия закон ще се отпуска от 1 септември догодина

Народното събрание прие окончателно Закона за личната помощ. След гласуването на последните му текстове протестиращите майки започнаха да се прегръщат на балкона на парламента, откъдето проследиха гласуването в пленарна зала.

Лична помощ по новия закон ще се отпуска от 1 септември следващата година. Дотогава лицата, които получават следните социални услуги от общините „Личен асистент“,  „Социален асистент“ и „Домашен помощник“, ще продължат да ги получават по досегашния ред.

От септември 2019 г. личната помощ ще се получава след индивидуална оценка на потребностите на лицата по реда на новия Закон за хората с увреждания. Броят на часовете за лична помощ ще се определя въз основа на четири степени на затруднения на хората с увреждания.

Според Закона за личната помощ доставчик на социалната услуга е общината по настоящ адрес на ползвателя. Спор в пленарна зала предизвика възможността кметът да предоставя това задължение на фирми.

След приемането на закон за личната помощ протестиращите майки отбелязаха и навременната подкрепа на министър-председателя, който стана гарант на финансовото обезпечаване на предвидените мерки.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков увери, че министерството е приело като своя отговорност приемането на закона.

„Благодаря, че поставихте като ваш приоритет законодателството за хората с увреждания “, обърна се министър Петков към майките. „Изпращаме една трудна и бурна година“, допълни той и изказа специална благодарност на председателя на социалната комисия в НС д-р Хасан Адемов.  


Коментари (1)

Илия Парев Браво, една крачна напред в помощ на хората с увреждане
06.12.2018 13:47 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още