Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Окончателно! НС прие новия Закон за хората с увреждания

Общество

Окончателно! НС прие новия Закон за хората с увреждания

Окончателно! НС прие новия Закон за хората с увреждания - Tribune.bg
Снимка:

Утре протестиращите майки вдигат палатките пред парламента

Народното събрание прие на второ четене Закона за хората с увреждания. В него за първи път финансовата подкрепа е обвързана с линията на бедност и размерът ѝ е определен в самия закон, защото сега се определя в подзаконов акт, посочи социалният министър Бисер Петков.

„Аплодисментите са за работата на народните представители, които приеха окончателно закона за хората с увреждания и за всички, които имат принос, за да се стигне дотук“, подчерта той.

Петков припомни колко дълго е подготвян законопроектът. След усилената работа – положителното според социалния министър е, че страната има един нов закон, който гарантира правата на всички хора с увреждания и дава нови форми на подкрепа.

„Само за тази месечна финансова подкрепа, която е диференцирана в пет групи, в бюджета на социалното министерство за следващата година са предвидени 426 млн. лв. За сравнение ще кажа, че разходите за интеграционни добавки през 2018 г. са 152 млн. лв.“, подчерта министърът.

Той изтъкна, че в закона са предвидени и мерки за заетост на хората с увреждания, което е тяхната реална интеграция не само в защитена, но и в обичайна среда. Петков очаква НС да гласува утре и закона за личната помощ.

В отговор Вера Иванова, която е сред организаторите на палатковия лагер пред парламента, призна, че приетият днес закон за хората с увреждания е огромна крачка напред. Тя коментира, че само ако текстовете на закона за личната помощ бъдат приети във вида, съгласуван с министър-председателя Бойко Борисов, палатките ще бъдат свалени. Според нея битката на майките ще продължи пред здравното министерство следващата година, за да се промени системата на ТЕЛК у нас.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още