Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Патриарх Неофит и папа Франциск се срещнаха и размениха дарове (СНИМКИ)

Общество

Патриарх Неофит и папа Франциск се срещнаха и размениха дарове (СНИМКИ)

Патриарх Неофит и папа Франциск се срещнаха и размениха дарове (СНИМКИ) - Tribune.bg
Снимка:

Ще нося в сърцето си спомена за тази братска среща, казал папата

В Синодната палата днес се състоя среща между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ-БП с папа Франциск, който е на посещение у нас. Заедно с него на срещата присъстваха кардинали и епископи от Ватикана, придружаващи го във визитата му.

"От името на Светия Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия приветстваме Вас и Вашите спътници с „Добре дошли”. Добре дошли в земите, носителки на наследството на светите равноапостолни Кирил и Методий, на свети княз Борис-Михаил Покръстител, на свети Климент Охридски и на много други Божии светци и угодници, благодарение на чието просветителско дело през IX-ти и X-ти век християнството се разпространи в Европа и отвъд нейните предели", каза в обръщението си към папа Франциск патриарх Неофит. Той изтъкна още, че "глава и кормчия на кораба на Едната, Света, Вселенска и Апостолска църква е сам Господ Иисус Христос и в днешните бурни времена наш безусловен дълг е да пазим Неговия кораб от каквито и да е пробойни, за да се спасят повече човешки души. Стараем се да опазваме Църквата, която е „без петно, или порок, или нещо подобно” (Еф. 5:27) и полагаме всички усилия да не допускаме компромиси с вярата. Радваме се всеки път, когато научаваме, че и други духовни водачи споделят сходни на нашите убеждения."

Среща между патриарх Неофит и папа ФранцискСреща между патриарх Неофит и папа Франциск

От своя страна папа Франциск сподели в обръщението си: "В радостта на възкръсналия Господ отправям към Вас пасхалния поздрав в тази неделя, която в Християнския изток е наричана „Томина неделя". Съзерцаваме апостола, който слага ръка в ребрата на Господ и след като е докоснал раните Му, изповядва: „Господ мой и Бог мой!" (Йоан. 20:28). Раните, които в хода на историята се отвориха сред нас, християните, са болезнени разкъсвания, нанесени на Тялото Христово, което е Църквата. И днес докосваме с ръка техните последствия. Но може би, ако сложим заедно ръка в тези рани и изповядаме, че Иисус възкръсна, и Го обявим за наш Господ и наш Бог, ако, признавайки нашите несъвършенства, се потопим в Неговите рани от любов, можем да намерим отново радостта от прошката и да предвкусим деня, в който с Божията помощ ще можем да отслужваме на един и същ олтар пасхалната тайна"... "

Среща между патриарх Неофит и папа ФранцискСреща между патриарх Неофит и папа Франциск

Бих искал отново да благодаря за оказания ми прием и да Ви уверя, че ще нося в сърцето си спомена за тази братска среща. Христос воскресе!", завърши словото си папа Франциск.

Срещата завърши с благопожелания и вдъхновение от Пасхалната радост. След приема в Св. Синод папа Франциск посети Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и се поклони пред Северния олтар на Храм-паметника, носещ името на светите братя Кирил и Методий.

Среща между патриарх Неофит и папа ФранцискСреща между патриарх Неофит и папа Франциск


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Папа и патриарх За Папата, Бог е любов, а за нашия руски агент, Бог е канон.Добре, че търновския ""владика" е отсъствал, той е един псевдосвещеник, прави бизнес в църквата, затова и хората не ходят на богослужения. Няма никаква връзка в България между църквата и миряните, никакво милосърдие, развитие на социални грижи, с изключение на отец Иван и Дядо Добри. Не правилните хора са в нашия Синод, подчинени на руския патриарх.Можеха поне да се помолят за мир с Папата, това Господ ще им прости.
06.05.2019 08:27 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати