Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Перник на воден режим от днес

Общество

Перник на воден режим от днес

Снимка:

Перничани се готвят да протестират

От днес Перник влиза във воден режим - перничани ще имат вода от 5 до 10 ч. сутринта, както и вечер от 17 до 22 ч. Това предложение беше подкрепено от ВиК Перник и от областната управа.

Режимът е съобразен с разхода от 1 млн. кубически метра вода месечно, обясни кметът на града Станислав Владимиров. Така Перник и околните села ще издържат 5 месеца с наличната вода от язовир Студена, дори и да няма валежи.

Перничани търсят виновника за пресъхналия язовир и заплашиха с протест. В града се говори, че водата е била изпусната умишлено, за да може да се ремонтира язовирната стена, но от ВИК Перник категорично отрекоха това да е причината за безводието.

Според регионалния министър Петя Аврамова малкото валежи са довели до критичното ниво на водата в язовир Студена.

В момента се търсят варианти за отклоняване на водохващания, които не са собственост и не са в територията на ВиК- Перник към язовир Студена.

Днес се очакват резултатите от взетите проби от яз. Долна Диканя за това дали водата му става за питейни нужди. Ако тя се окаже е годна, започват проектански и строителни дейности, така че да захранва язовир Студена.  


Коментари (1)

Селски кмет Много ми е интересно,какъв резултат ще има от протестите?Дори ида разпънат на кръст някой,пак няма вода...
18.11.2019 08:53 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още